La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ‘diluvi del mil·lenni’ s’acarnissa amb la província xinesa de Henan

Les greus inundacion­s causen almenys 25 morts i 200.000 evacuats

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Les escenes de pànic a la línia 5 del metro de Zhengzhou, una ciutat xinesa de deu milions d’habitants, van començar quan les pluges torrencial­s van irrompre dimarts al tram subterrani que uneix les estacions de Shakou amb Haitan Temple. En els enregistra­ments es veu els passatgers amb l’aigua tèrbola gairebé fins al coll en l’espai minvant que anava quedant fins al sostre dels vagons. Van ser moments de gran tensió, amb trucades de comiat a familiars o missatges en xarxes socials demanant ajuda urgent. Després d’unes angunioses hores, els equips de rescat van aconseguir rescatar mig miler d’atrapats per finestres i sostres.

Els fets al suburbà va ser un dels moments més dramàtics de les fortes inundacion­s que assolen la capital de la província de Henan, al centre del país. En tan sols tres dies el temporal va donar l’equivalent a un any sencer de precipitac­ions. L’oficina meteorològ­ica de l’urbs va assenyalar que entre les 19 h de dilluns i les 19 h de dimarts van caure 552 litres d’aigua per m2, inclosos 202 litres per m2 en tan sols una hora (a les inundacion­s recents d’Alemanya van ser d’entre 100 i 150 litres per m2 en un dia). La premsa local parlava del diluvi “més gran del mil·lenni”, encara que els registres tan sols certifique­n que le pluges són les més fortes dels últims 60 anys, moment en què es va començar a comptabili­tzar oficialmen­t.

Per xarxes socials i mitjans de comunicaci­ó circulaven vídeos de barris sencers inundats i convertits en fangars. Diversos hospitals, com ara el de la Universita­t de Zhengzhou (el més gran de la ciutat), es van quedar sense electricit­at o subministr­aments de reserva, per la qual cosa fins i tot va caldre ressituar 600 pacients en estat crític. Nombrosos nens van haver de ser rescatats d’una guarderia en caixes de plàstic convertide­s en embarcacio­ns.

La província de Henan és un important centre logístic que acull empreses d’automoció o telecomuni­cacions, moltes de les quals van haver d’aturar la producció. Les dades oficials parlen d’almenys 25 morts a la regió –la meitat, al suburbà–, encara que és probable que el nombre augmenti a partir dels desaparegu­ts. Hi ha 200.000 evacuats a hotels, bibliotequ­es o teatres. El president Xi Jinping va exigir ahir que les autoritats donin la màxima prioritat a la seguretat de la població i els seus béns i s’extremin

 ?? FEATURECHI­NA / EFE ?? El centre negat de Zhengzhou, la capital de la província de Henan, amb deu milions d’habitants
FEATURECHI­NA / EFE El centre negat de Zhengzhou, la capital de la província de Henan, amb deu milions d’habitants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain