La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més que homònims

Sant Petersburg presenta candidats amb el mateix nom i cognom que un opositor

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Quan els simpatitza­nts del partit liberal Iàbloko vagin a dipositar la papereta en alguns col·legis electorals de Sant Petersburg el 19 de setembre es trobaran amb una sorpresa. El líder local de la formació al Parlament local, Borís Vixnevski, de llarg l’opositor més conegut de l’antiga capital imperial, s’haurà multiplica­t per tres i, segurament, hi haurà qui dubtarà a qui votar.

I és que a les paperetes apareixera­n dos candidats més amb el mateix nom i amb el mateix cognom, segons es desprèn de les dades publicades el cap de setmana passat per la comissió electoral. Aquest és un brut i conegut estratagem­a a Rússia, utilitzat per les autoritats per arrabassar vots als adversaris polítics.

“Volen restar-me vots d’aquesta manera. Suposen que soc un rival molt fort, així que volen que a les paperetes hi hagi diversos Vixnevski perquè els ciutadans s’equivoquin i hi hagi una part que marqui la casella d’algú per qui en realitat no voldran votar”, explica a La Vanguardia per telèfon el veritable Vixnevski, que es presentarà tant a les eleccions a l’Assemblea de Sant Petersburg com a les eleccions generals a la Duma Estatal.

Aquesta cita electoral es considera com una prova de foc per al partit del Kremlin, Rússia Unida, els índexs de popularita­t del qual són els més baixos de la seva història. Reformes impopulars, com el canvi de l’edat de jubilació, o la pandèmia de covid i les seves conseqüènc­ies econòmique­s poden passar-li factura i no aconseguir mantenir la seva enorme majoria (343 de 450 diputats) a la Duma.

A més de l’edat, l’única manera que tindrà el votant de diferencia­r els tres Vixnevski serà pel patronímic (derivat del nom del pare). El del candidat de Iàbloko, de 65 anys, és Làzarevitx.

“Segons la llei, no es pot desqualifi­car aquests candidats. L’única cosa que podem fer és explicar als ciutadans que hi ha un Vixnevski real i dos de falsos”, explica el veritable, que sembla que accepta estoicamen­t la traveta. “A Rússia tenim i fem servir sovint el patronímic. El meu no és gaire comú, així que direm a tothom que aquest és el patronímic del veritable Vixnevski i, per descomptat, que és el candidat de Iàbloko”.

Els dos dobles seus es presenten a les eleccions en qualitat d’independen­ts a les mateixes circumscri­pcions uninominal­s que el polític liberal. Borís Ivànovitx Vixnevski i Borís Gennàdevit­x Vixnevski van formalitza­r les seves candidatur­es a l’Assemblea de Sant Petersburg a finals de la setmana passada. Ivànovitx, de 59 anys, també es presenta a les eleccions a la Duma pel partit Els Verds. Quan el portal local Fontanka.ru va demanar a aquesta formació política a què es dedica Borís Ivànovich, no van saber contestar. Segons dades de la comissió, està aturat.

Pel que fa a Borís Gennàdevit­x, que té 43 anys, treballa al Grup Evroproekt, una empresa dedicat a tecnologia i equips de reparació d’automòbils.

El diari independen­t Nóvaia Gazeta ha seguit la pista d’aquests dos candidats, de qui no hi ha ni rastre a internet, i ha conclòs que podrien haver canviat el seu nom i cognom. Tots

L’argúcia de postular ‘dobles’ a les eleccions es va començar a fer servir a Rússia a finals dels noranta

dos, identifica­ts com a Víktor Ivànovitx Bíkov i Aleksei Gennàdevit­x Xmeliov, es van negar a parlar amb el mitjà.

Canviar de nom i cognom és relativame­nt senzill a Rússia. Això sí, han de quedar registrats els antics, ja que el canvi no eximeix del pagament de deutes ni del compliment d’altres responsabi­litats contretes. “No és complicat, sobretot si es controla el sistema administra­tiu. A més, la llei no exigeix que hi hagi un motiu específic”, explica el polític de Iàbloko.

L’argúcia de presentar un candidat amb unnomigual­osemblantq­ueunadvers­arino és nova. Es va començar a fer servir a finals del segle passat. La recargolad­a idea s’atribueix a l’estrateg polític Aleksei Koixmarov (que ara es diu Trubetskoi). Es creu que la primera vegada que es va posar en pràctica va ser en les eleccions del 1998 a l’Assemblea de Sant Petersburg contra Serguei Mirónov, avui líder nacional de Rússia Justa.

“Encara que s’utilitza des de fa temps, mai fins ara no s’havien canviat el nom i el cognom, renunciant als que els van donar els pares, per aconseguir un objectiu polític. Em sembla absolutame­nt indecent. Es pot dir que, de fet, és renegar dels pares”, diu Borís Làzarevich Vixnevski.

 ?? ANATOLY MALTSEV / EFE ??
ANATOLY MALTSEV / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain