La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez remunta al CIS tot i els indults, després de remodelar el Govern central

El PP va tocar sostre al juny i cedeix mig punt, fins al 23,4, pel 28,6 socialista

- SILVIA HINOJOSA Barcelona

Pedro Sánchez surt indemne de l’aprovació dels indults als líders de l’1-O, almenys a curt termini. El baròmetre del juliol del CIS, publicat ahir, dona al PSOE una estimació de vot d’un 28,6%, que són 1,2 punts per sobre de l’enquesta de fa un mes. Les entreviste­s, fetes del 2 al 15 de juliol, també recullen la reacció de l’electorat amb el profund canvi de govern que va dur a terme el president el 10 de juliol i que probableme­nt ha actuat com a contrapès de la mesura de gràcia als líders independen­tistes.

Amb aquest resultat els socialiste­s amplien l’avantatge davant el PP, que cau mig punt respecte al baròmetre del juny i es queda en 23,4. El partit de Pablo Casado va agafar impuls a l’abril, coincidint amb la campanya de les eleccions a la Comunitat de Madrid, i la desfeta de Ciutadans, que no alça el cap des d’aleshores i registra un 5,5.

Però el més perjudicat és el soci minoritari del Govern central. Podem perd gas respecte a fa un mes, quan va arribar al 12% amb el nou lideratge de Yolanda Díaz, un avantatge que els liles no han pogut mantenir, i tornen als registres de l’abril i el maig, ara amb un 10,6%.

La recuperaci­ó del PSOE amplia la distància amb el PP, que és de 5,2 punts en intenció de vot, més que fa un mes, però lluny dels més de 13 punts del març, quan el PP va tenir el pitjor resultat. Des d’aleshores els de Casado han encadenat pujades substancia­ls, que al juny els van portar a

ESTIMACIÓ DE VOT PSOE

28,6

Molta o bastanta 27%

Poca ocap 69,3% 3,7% fregar el 24%, per una combinació de factors que inclou les eleccions de Madrid, amb el rotund triomf d’Isabel Díaz Ayuso, que va fer pujar l’adrenalina de l’electorat popular; la covid, que no ha donat treva amb la variant delta, i per descomptat la campanya de la dreta contra els indults. En aquest període Cs s’ha quedat amb els ossos, mentre que Vox ha aguantat més bé. La ultradreta, que a l’abril va registrar un 15,4%, no ha pogut rendibilit­zar la seva campanya contra els indults, tot i que es manté com a tercera força més votada, ara amb un 13,6% de la intenció de vot.

Aquest baròmetre del juliol és el primer que es fa després dels indults del procés, que es van aprovar el 22 de juny, tot i que en les setmanes prèvies el Govern central va fer pedagogia a favor de la mesura com a desinflama­dor del conflicte català. Mentre es feia el treball de camp del juliol, Sánchez va sorprendre a més amb una àmplia remodelaci­ó del seu gabinet en clau de recuperaci­ó econòmica. I la mateixa setmana que el Consell de Ministres va aprovar els indults va tirar endavant la flexibilit­zació de l’ús de la mascareta i un paquet de mesures fiscals per abaixar la factura de la llum. Sens dubte tot això era al cap dels enquestats.

Aquests indicadors es registren en un moment que la situació econòmica continua sent dolenta o molt dolenta per a un 74,1% dels enquestats, tot i que millora una mica respecte a mesos

Dels ministres, Robles (5,3) és la més ben valorada, seguida de Calviño i Díaz, amb 5,1, i Darias, amb 4,5

anteriors, i també Sánchez guanya confiança, mentre que Casado retrocedei­x. El líder socialista continua sent el preferit com a president, amb un suport d’un 22%, 11,5 punts més que el líder de l’oposició.

El primer problema continua sent la crisi econòmica, seguit de l’atur i dels perills que comporta la covid. Sobre la pandèmia, un 89,2% assegura que l’amoïna bastant o molt. Respecte a la gestió, un 56,1% opina que s’haurien de prendre “mesures més exigents”, pel 27,8% que demana “de continuar com estem”.

I aquest mes el CIS pregunta per la valoració dels ministres. La nota més alta –5,3– és per a Margarita Robles (Defensa), seguida de les vicepresid­entes Nadia Calviño (Economia) i Yolanda Díaz (Treball), amb un 5,1. Només elles aproven. Les segueix Carolina Darias (Sanitat) amb un 4,5.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain