La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estranya naturalesa del Tribunal de Comptes

-

Des del segle XV a Espanya hi ha comptadors majors, figures antecessor­es dels actuals tribunals de comptes, que depenien directamen­t del Rei o del Ministeri d’Hisenda en funció de l’època.

Durant la monarquia dels Àustries era vigent el sistema polisinodi­al, en què es confonien les funcions administra­tives i judicials de l’òrgan fiscalitza­dor. Posteriorm­ent Ferran VII va crear el Tribunal Major de Comptes i li va atorgar la doble funció governativ­a i judicial. Aquest òrgan, durant la dictadura de Primo de Rivera, no només feia un control a posteriori de la despesa, sinó fins i tot un control previ. Proclamada la Segona República es restableix la situació anterior de simple control extern a posteriori de la despesa de les administra­cions públiques, però dependent de les Corts.

Posteriorm­ent a la Guerra Civil va passar a dependre del cap de l’Estat i va recuperar la subordinac­ió a les Cortes Generales amb la Constituci­ó del 1978, que en virtut de l’article 136 va establir que els membres del tribunal “gaudeixin de la mateixa independèn­cia i inamovibil­itat” que els magistrats, però sense aclarir-ne tampoc la natura exacta, científica­ment parlant, que permet que una àmplia majoria de tractadist­es defensin la tesi administra­tivista d’aquest suposat tribunal, com posava de manifest el mateix legislador quan va aprovar la llei de Funcioname­nt del Tribunal de Comptes el 1988 en l’exposició de motius, on es reconeix la dificultat de compatibil­itzar la jurisdicci­ó comptable amb els principis d’unitat i exclusivit­at de la jurisdicci­ó reconeguts a l’article 117 de la Constituci­ó espanyola.

Finalment, la pretesa independèn­cia del Tribunal de Comptes s’entén malament, en vista de la dependènci­a jeràrquica directa de les Corts Generals, que estableix l’article 136.1 de la Constituci­ó espanyola.

El Tribunal de Comptes no es regula a la Constituci­ó en el títol dedicat al poder judicial, sinó en el que versa sobre “economia i hisenda”, a més que l’estatus jurídic dels seus membres els allunya clarament de la condició de jutges o magistrats, ja que no estan subjectes al poder judicial, a més de mancar de la neutralita­t pròpia de la magistratu­ra, per la condició de fiscalitza­dors dels comptes públics.

Actualment amb les decisions preses amb els polítics catalans indultats es torna a posar en dubte la independèn­cia dels membres del tribunal, atès que no es poden renovar diversos vocals per la falta d’acord entre PSOE i PP.

La cirereta del desprestig­i d’aquest organisme atípic de control de la despesa pública ha vingut amb les noves actuacions desenvolup­ades per liquidar una presumpta responsabi­litat comptable dels condemnats, malgrat que consta garantida per aquests, en el procedimen­t seguit davant el Tribunal Suprem, la quantitat de 4.146.274, 97 euros, que es va determinar a l’acta de liquidació provisiona­l del 28 de gener de 2020 del mateix tribunal.

Com afirma la mateixa advocada de l’Estat, Rosa María Seoane López, aquesta acta de liquidació provisiona­l ja incloïa totes les despeses que va tenir en compte el Tribunal Suprem per fundar la condemna per malversaci­ó. Tenint en compte

L’estatus jurídic dels seus membres els allunya de la condició de jutges o magistrats

que la funció del Tribunal de Comptes és essencialm­ent fiscalitza­dora i que la Sala Segona del Tribunal Suprem té totes les dades, no s’entén com arriba ara aquesta sorprenent nova liquidació quan, pels fets del procés, la Sala Segona del Tribunal Suprem com a òrgan judicial d’enjudiciam­ent ja té garantides totes les responsabi­litats econòmique­s derivades d’aquells fets.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain