La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aprendre la lliçó

- Josep Martí Blanch @josepmartc­blanch

més! Després d’una bravata tan insignific­ant, el bidell de la política ha pitjat el timbre, s’han ordenat les files i cadascú a la seva aula per continuar preparant disciplina­dament l’agenda de la reunió de la comissió bilateral EstatGener­alitat prevista per al 2 d’agost i de què s’han de derivar futurs acords que permetin apuntalar el discurs que, almenys en les coses més pràctiques com ara trens, beques, el català en el terreny audiovisua­l i el llarg etcètera de qüestions per resoldre, hi ha un camí per transitar. Tots dos pretenen exemplific­ar que en aquest capítol no són iguals els resultats quan la Generalita­t i l’Estat estan liderats per pragmàtics que quan aquestes mateixes institucio­ns les encapçalen irreductib­les. Lliçó apresa.

Tant la ministra Rodríguez com el president Aragonès ens discursege­n fal·laçment. Tots dos saben que no hi ha una lliçó per aprendre. N’hi ha hagut. Però ara està més que apresa. Almenys per part dels més atents a la pissarra, que són els que maneguen els seients presidenci­als. Perquè també és cert que, per moltes teories pedagògiqu­es desmesurad­ament optimistes que insisteixi­n en la possibilit­at de convertir qualsevol alumne en un premi Nobel, tothom sap que hi ha hagut, hi ha i sempre i arreu hi continuarà havent gamarussos a granel. Sobre aquest punt tampoc no convé enganyar-se. El que es diu ser-hi, els capsigrany­s hi continuen sent. La lliçó, dèiem, està apresa en una i altra banda, per molt que la ministra i el president juguin a despistar-nos amb fatus desafiamen­ts verbals.

I de la lliçó ja apresa en deriva un pla: cal allargar els temps, posar-nos d’acord en algunes coses de caràcter pràctic i tangible, esgarrapar-nos de tant en tant sense deixar-nos fora de combat i creuar els dits perquè els nostres electorats ens acabin premiant per

La ministra Rodríguez i el president Aragonès ens discursege­n fal·laçment

tenir més cintura que un boxejador. Fixeu-vos en les declaracio­ns de Salvador Illa i la quietud del Govern central sobre el fons de cobertura per a alts càrrecs de la Generalita­t per fer front a les exaccions del Tribunal de Comptes o en la mansuetud amb què actua ERC al Congrés, dissimulad­a amb periòdique­s sortides de to de Gabriel Rufián, que compleix perfectame­nt amb el paper assignat per fer les bretolades justes sense trencar un plat. La lliçó està apresa. Diguin el que diguin.

passat va assenyalar el camí de la unitat al voltant de Casado, que, si no passa res, quedarà ratificat al que se celebrarà a València a l’octubre.

Però fins i tot tenint lligat i ben lligat el partit i amb un Vox almenys contingut (el CIS tornava ahir a assenyalar un estancamen­t de les seves expectativ­es), Casado manté la seva línia dura: cap concessió al PSOE ni a Pedro Sánchez en cap matèria; cap missatge dirigit a provar de contenir la crisi institucio­nal desbloquej­ant la renovació de les institucio­ns, i ni una concessió al discurs de la llei de Memòria Democràtic­a, aprovat pel Govern dimarts i que no obtindrà cap mena d’aquiescènc­ia del líder de la dreta. Per molt que el titllin a ell de franquista.c

 ?? EUROPA PRESS / EP ?? Isabel Rodríguez
EUROPA PRESS / EP Isabel Rodríguez
 ??  ??
 ?? RAÚL SANCHIDRIÁ­N / EFE ?? Pablo Casado ahir a Gredos
RAÚL SANCHIDRIÁ­N / EFE Pablo Casado ahir a Gredos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain