La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez dona valor a la visita als EUA tot i que no es reunirà amb Biden

El president contraposa l’estabilita­t d’Espanya als “crits” de l’oposició

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El president Pedro Sánchez va demanar “prudència” als espanyols –perquè les xifres del contagi no són bones– en la seva primera aparició pública als Estats Units. Aquesta circumstàn­cia, tot i això, no va enfosquir dimecres l’objectiu bàsic del viatge.

“Estem definint la nostra ruta després de la pandèmia per a la modernitza­ció de la nostra economia, i per a això necessitem tenir a bord el sector privat dels Estats Units”. Sánchez va assenyalar que a la Unió Europea i Espanya “tenim el nostre momentum, tenim els fons europeus, les inversions públiques per digitalitz­ar la nostra economia, modernitza­r el sistema d’educació, i per això hi volem implicar el sector privat”.

Va ser la seva rèplica a la pregunta inicial de Mika Brzezinski, una de les conductore­s del popular programa Morning Joe ,de la cadena per cable MNSBC. El president va insistir en la importànci­a de comptar amb l’economia més important del món. “Per això som aquí, per veure’ns amb inversors importants”.

Com a reclam, Sánchez va defensar en una entrevista a Reuters que Espanya ofereix estabilita­t, tal com demostra la seva convicció de que aprovarà ben aviat els pressupost­os per als dos propers anys. “Això són fets, mentre l’oposició crida”, va afirmar.

En aquesta etapa novaiorque­sa, el president es va reunir també amb un grup d’alts executius de bancs i fons d’inversió a qui va explicar la situació econòmica d’Espanya i les oportunita­ts que s’obren amb el pla de recuperaci­ó, amb les que vol atraure 500.000 milions en inversions.

Fonts de la Moncloa, que van qualificar d’“exitosa” la reunió, van explicar que els assistents es van mostrar molt interessat­s, en especial en els àmbits verd, digital, industrial i formatiu.

Altre cop a Morning Joe, Sántenir

El líder socialista va valorar el paper del nou president dels Estats Units en la lluita contra el canvi climàtic

chez va esquivar respondre a la segona part de la pregunta inicial. Brzezinski va descriure el seu trajecte americà (Nova York, Los Angeles i San Francisco), i va rematar: “Per què no Washington?”. Sense resposta directa. Hi ha qui no entén l’oportunita­t d’un viatge de caràcter exclusivam­ent econòmic, i menys quan els EUA continuen tancats als espanyols per les restriccio­ns de la covid, sense que figuri una trobada amb el president Biden. Segons la Moncloa, ni es pretenia la visita ni es va buscar.

Durant l’entrevista, de deu minuts i en anglès, Sánchez va deixar caure un missatge adulador cap a l’inquilí actual de la Casa Blanca. “Quan el president Biden diu que els Estats Units han tornat, no només és bo per a vostès, sinó per al món, perquè en els desafiamen­ts del canvi climàtic que afrontem és important

els Estats Units”, va respondre. “Penso que, després de la pandèmia, és molt important que la relació transatlàn­tica entre els EUA i la UE sigui més i més estreta”, va advocar.

Una vegada que va repudiar l’administra­ció Trump, perquè va veure Europa més com a enemic que com a aliat, Sánchez va insistir en la necessitat de vacunar-se –la meta del 70% al final de l’estiu–, perquè això “significa el renaixemen­t econòmic”. Segons ell, “no és qüestió de progressis­tes o conservado­rs, és una qüestió de salut pública”, va dir sobre la negativa a vacunar-se.c

 ?? BORJA PUIG DE LA BELLACASA / EFE ?? Pedro Sánchez ahir amb el seu equip als carrers de Nova York
BORJA PUIG DE LA BELLACASA / EFE Pedro Sánchez ahir amb el seu equip als carrers de Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain