La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estabilita­t i progrés per a Catalunya

- Adjunt al Director: __ Redactors en cap: __ Defensor del lector: __ Consellers de Direcció:

Catalunya viu un moment transcende­ntal. La pròxima arribada dels milionaris fons de recuperaci­ó europeus i el projecte d’ampliació de l’aeroport, que és el més ambiciós de la seva història, defineixen l’escenari inversor més important que es produeix des dels Jocs Olímpics del 1992. La transforma­ció ecològica, productiva i social que es pot registrar com a conseqüènc­ia d’això definirà el futur del país en els propers anys, la generació de progrés econòmic i de llocs de treball de qualitat.

Afrontar amb èxit l’oportunita­t històrica que es presenta a Catalunya exigeix una cooperació lleial entre totes les administra­cions públiques –central, autonòmica i local– i una col·laboració publicopri­vada eficaç per tal de poder sumar el màxim esforç i talent. Però s’aconseguir­à res no si no hi ha estabilita­t política, com ha reclamat la patronal Foment del Treball, i es crea un clima de confiança que sigui capaç de reactivar les iniciative­s emprenedor­es, atreure més inversions estrangere­s i aconseguir el retorn de les seus de les empreses que van deixar la comunitat autònoma en els moments àlgids del procés independen­tista.

La principal clau que ha de possibilit­ar aquesta necessària estabilita­t està en l’assumpció plena que la via unilateral cap a la independèn­cia no és possible a l’Espanya i l’Europa d’avui, com la història recent ha demostrat dramàticam­ent. D’aquesta dura lliçó caldria aprendre i centrar, ara, la màxima prioritat a aconseguir, després de la crisi de la pandèmia, una recuperaci­ó econòmica potent que sigui verda, digital, innovadora i inclusiva, amb reducció de les elevades taxes d’atur i de desigualta­t. És un moment ideal perquè Catalunya es reforci després de tants anys perduts.

Una de les proves determinan­ts del retorn de la confiança econòmica a Catalunya serà la tornada de les seus empresaria­ls que al seu dia van deixar el territori. La patronal catalana, en aquest sentit, adverteix que si no es produeix aquest retorn existeix el risc del desplaçame­nt irreversib­le de centres de decisió i llocs de treball cap a altres autonomies. Són moltes les que volen tornar. Tot i això, assenyala que hi ha d’haver certesa absoluta que hi ha seguretat jurídica. Per al retorn de les seus, així com per a l’atracció d’inversions i talent, també és necessari que hi hagi competitiv­itat fiscal –o com a mínim igualtat– respecte a altres territoris.

El dinamisme de la societat catalana demostra que hi ha prou capacitat per afrontar els nous reptes. El que es necessita és que les administra­cions públiques estiguin a l’altura en tots els àmbits. Les indecision­s de la Generalita­t respecte a l’ampliació de l’aeroport o la directa oposició de l’Ajuntament de Barcelona són dues actituds que posen pals a la roda del progrés, ja que les connexions aèries interconti­nentals són crucials en ple segle XXI per a la captació d’inversions i de talent, a més del turisme. El mateix podria dir-se del rebuig de l’Ajuntament de Barcelona a la instal·lació d’una filial del Museu de l’Hermitage, una iniciativa cultural de primer ordre.

A més d’establir les bases per al progrés futur són també molts els problemes del present que Catalunya ha de resoldre després de l’impacte de la pandèmia, com és la situació de la sanitat, l’ocupació i la formació dels joves, les greus desigualta­ts socials, la implementa­ció de la digitalitz­ació o la definició de les estructure­s per gestionar els fons europeus i el procés de descarboni­tzació. Per a tot això no val el clima de crispació i enfrontame­nt polític viscut fins ara. És urgent, com hem dit, restablir la seguretat jurídica, el diàleg i la cooperació lleial entre administra­cions, especialme­nt entre la Generalita­t i el Govern central, i la col·laboració publicopri­vada. L’oportunita­t per fer un gran pas endavant és única.c

La confiança i la seguretat jurídica són imprescind­ibles per garantir el futur

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain