La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un greu problema sense resoldre

-

Avui fa deu anys Anders Breivik, un ultradretà noruec de 32 anys, va col·locar una bomba en un edifici del centre d’Oslo per després desplaçar-se a la propera illa d’Utøya, on va disparar contra joves i adolescent­s que assistien a un campament d’estiu del Partit Laborista. El resultat de la doble acció va ser de 77 morts.

En l’actualitat Breivik compleix una condemna de 21 anys de presó prorrogabl­es de manera indefinida, però les seves idees supremacis­tes blanques i antimusulm­anes –de les quals no s’ha penedit mai– no només no han estat erradicade­s a Noruega i en el conjunt d’Europa, sinó que en els últims anys s’han estès per diversos països europeus amb l’aparició de un partits nacionalis­tes, xenòfobs i racistes que fins i tot han aconseguit representa­ció en diversos parlaments nacionals. Durant el judici, Breivik va afirmar: “Vaig actuar en nom del meu poble, de la meva religió i del meu país”. És exactament el mateix discurs que sentim diàriament en diverses parts del continent en boca de polítics populistes i extremiste­s. El delirant somni de Breivik –que mentre va durar el procés no va dubtar a fer repetides vegades la salutació nazi– era que Europa s’alliberés de la immigració i abominés el multicultu­ralisme. La mateixa consigna que, una dècada després, repeteixen no només les formacions extremiste­s de dreta europees sinó també alguns partits de centredret­a.

La matança perpetrada per Breivik ha estat el pitjor trauma viscut per Noruega en temps de pau i un dels pitjors malsons recents d’Europa. Però deu anys després no només no hem après com n’és de perillós l’extremisme de dretes sinó que aquest supremacis­me està creixent i enfortint-se. Experts en terrorisme global parlen d’un fenomen molt internacio­nalitzat en el qual actors aïllats i col·lectius comparteix­en un mateix ideari a través de les xarxes. És el que va ocórrer en l’atemptat de Christchur­ch (Nova Zelanda) i en el tiroteig d’El Paso (Texas), tots dos el 2019 i amb desenes de víctimes.

Una dècada després de la matança a Noruega no només no hem erradicat aquestes ideologies sinó que no hem afrontat el problema de cara i les hem deixat créixer. Fins al punt que ja no hi ha només formacions defensores de la supremacia blanca sinó que han aparegut noves modalitats entroncade­s amb els nous populismes i que troben a les xarxes socials el terreny ideal per explotar el seu discurs, captar adeptes i promoure teories de la conspiraci­ó.c

Deu anys després de la matança d’Utøya, l’extremisme de dreta ha crescut a Europa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain