La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’experiment de Boris Johson

- Susana Quadrado

Boris Johnson acaba de travessar el seu Rubicó. Ja ho va intentar fa una mica més d’un any i es va fer enrere. “Ara o mai”, que no hi ha escola. El més sorprenent del cas és que el Regne Unit acumula la xifra de contagis més alta a Europa, amb Espanya que li va al darrere.

Es tracta d’un gran experiment de darwinisme social, polèmic i divisiu. Els científics propis i aliens al país ho troben absurd, moralment censurable i epidemiolò­gicament qüestionab­le. Però el Bolsonaro europeu es disposa a fer del Regne Unit el laboratori del món. Obrim-ho tot, deixem que la gent s’infecti i a veure què passa.

I què pot passar? Una de dues. O més ingressos, més morts i una sanitat saturada. O la immunitat de grup –si és que pot arribar a existir ateses les reinfeccio­ns–. L’estratègia es basa només en les vacunes i no en les restriccio­ns. El criteri: que els hospitals suportin la pressió. La qüestió és que el que passi allà ho notarem aquí, a Espanya, on esperem milers de britànics amb les fronteres obertes i les gandules a punt.

Si Johnson l’encerta, farà callar els apocalípti­cs que neguen la possibilit­at que aquest coronaviru­s es comporti tard o d’hora com un virus endèmic amb epidèmies estacional­s (sense comptar els efectes a llarg termini, la covid persistent). No pain, no gain.

Si fracassa, si el kamikaze derrapa al revolt víric, els seus compatriot­es pagaran una factura alta en morts addicional­s. Del nombre de morts que Johnson pugui assumir sense desgast dependrà que faci marxa enrere. Pot passar en efecte que el Regne Unit es converteix­i en un laboratori mundial, però de variants resistents a les vacunes. Llavors caldrien restriccio­ns permanents.

De fet, el primer ministre ho fia tot a la responsabi­litat individual, mentre se l’acusa de desídia i irresponsa­bilitat política. Veurem com acaba el Gran Experiment. Sobre si funcionari­a a Espanya, busquin la resposta en la cinquena onada. Responsabi­litat? Un cop més, ésfrustran­tcomprovar­queladeses­caladacapa la normalitat depèn d’una minoria que s’entossudei­x a enviar-ho tot a la porra i d’uns polítics que no han sabut gestionar les expectativ­es.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain