La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bezos es fa l’enrotllat

- Joaquín Luna

L’home més ric del món és un portent i es diu Jeff Bezos, però de vegades es passa d’espavilat. Ha tingut la barra de fregar l’espai, gravitar en la seva nau i deixar anar després que ha viscut el dia més feliç de la seva vida –l’esbroncada conjugal que li caurà!– i tot gràcies –va esmentar– als que treballen i compren per Amazon, inclosa la colònia estiuejant de Cunit.

L’agraïment d’en Jeff –posats a anar tots d’enrotllats–, espaterrat i amb barret de cowboy –com baixi del cel John Wayne i et clavi un parell de mastegots serà el dia més feliç de la meva vida–, em va sonar a conya.

Quin orgull no haver utilitzat una sola vegada Amazon! Això vaig pensar en sentir l’emprenedor, que sembla un pobre que es diverteix gastant: ara me’n vaig a l’espai deu minuts i quan torni dono les gràcies als empleats –una mica ronyós amb ells ja ets– i als que en lloc de comprar presencial­ment –ja he col·locat la cursilada!– prefereixe­n lucrar-me.

Jo no tinc res contra els rics, al contrari. Quina força de voluntat que tenen! Podent malgastar com faria jo, cuiden el patrimoni, pensen en els fills i els nets i quan es donen un caprici o dos no solen –a diferència de Bezos– donar les gràcies a ningú per allò que la mofa és una vulgaritat.

Una cosa és que El Fandi, torero popular, brindi al públic amb freqüència i l’habitual “va per vostès!” i una altra és que els multimilio­naris ens dediquin els seus capricis mentre se’ls escapa el riure. Les revolucion­s econòmique­s són així: uns guanyen i d’altres perden, però no és qüestió de refregar als perjudicat­s que guai que resulta ser l’home més ric –i enrotllat– del món.

A mi, la veritat, m’agradaven més els Rothschild o, ja que hi som, Jesús Gil y Gil, l’únic espanyol indultat dues vegades (una amb Franco i una altra en democràcia) perquè amb aquells ni te n’assabentav­es i amb aquest pensaves: marededéu, que em quedi com estic...

Per si l’estil fos el menys important, ja és el súmmum que en Jeff i en Richard –sense parentiu amb Cliff Richard– s’hagin picat per ser el primer magnat espacial quan haguessin pogut compartir el viatge i quedar-s’hi uns lustres...c

Jeff, cowboy, com baixi John Wayne de l’espai i et clavi un parell de nates, riuré...

cre-a impresione­s de catalunya sl

rotomadrid, sl. marina bcn distribuci­ons sl

1 juny

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain