La Vanguardia (Català-1ª edició)

Reivindica­r la moderació

- Antoni Gutiérrez-Rubí

La moderació és paradoxal: proclamar-la resulta virtuós, però practicar-la és més difícil i no sempre té rèdits, especialme­nt, en política. Les nostres societats democràtiq­ues transiten en una pugna pel posicionam­ent que atorga poder. L’ocupació –gairebé física– del debat públic transforma les paraules en pedres llancívole­s, en muralles defensives. Pocs lideratges confien en els ponts, malgrat el bon nom (segur?) que té la moderació en la construcci­ó d’opinió i imatge pública. Fa poc es presentava la iniciativa “Radicalmen­t moderats”, a partir d’una petició a la plataforma Change. Les ments radicals que encapçalen la proposta tenen la gosadia de defensar una aliança política “per la necessitat d’acords essencials per a la modernitza­ció de l’Estat”. El motiu que impulsa els signants de la declaració és la inquietud que els suscita la deriva frontista i polaritzad­a de la vida política nacional.

La política a Espanya està en una fase intensa de confrontac­ió. Les

La política a Espanya està en una fase intensa de confrontac­ió; no hi ha treva ni descans

etapes competitiv­es són incessants. No hi ha treva, no hi ha descans. Hem estat convocats a les urnes en diversos processos electorals. No hi ha incentius, ni temps, per a les estratègie­s moderades que explorin acords d’Estat i d’altres de menys solemnes, encara que igual de necessaris per a la vida quotidiana de la societat espanyola.

Per això, les crides a la moderació del llenguatge, primer, i del debat, després, han de ser aplaudides i rebre suport. Però perquè la moderació, a més de virtuosa, sigui rendible electoralm­ent i políticame­nt, necessita un compromís de la ciutadania. Exigir moderació, pactes i acords als nostres representa­nts mentre aclamem a les xarxes, al bar o a WhatsApp les respostes més viscerals i el traç gruixut és d’un cinisme irresponsa­ble.

És veritat que els líders han d’obrir camí, amb el seu exemple i amb la seva visió, però també és veritat que la moderació necessita incentius. I el més important és que no sigui penalitzad­a per a qui la practica i la defensa com a norma de comportame­nt polític. Reivindica­r la moderació, exigir-la, valorarla com a necessària i convenient requereix complicita­ts per part de la ciutadania, incompatib­les amb la micropolar­ització quotidiana. Les virtuts públiques col·lectives es promouen amb virtuts individual­s.c

300 234 200

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain