La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya passa el pic de la cinquena onada però els ingressos encara pugen

El nombre R se situa per sota d’1 per primera vegada des del 16 de juny Els contagis es redueixen en adults joves, però encara creixen en més grans de 50 Més de 400 pacients a l’uci per covid, després de pujar un 83% en set dies

-

ahir en roda de premsa que “hi comença a haver una disminució de casos, i això pot indicar que l’onada es frena”. Va demanar que es redueixi la interacció social i que no es quedi cada dia amb persones diferents, ja que això augmenta el risc de propagació del virus.

Els hospitals trigaran a tornar als nivells de mitjans de juny. Els pacients ingressats per covid continuen augmentant i dimarts eren 1.872, un 57% més que el dimarts anterior. El nombre de pacients ingressats a l’uci s’ha disparat des del diumenge i dimarts es va situar en 404, un 83% més que set dies abans. A això s’hi suma que hi ha uns 1.400 sanitaris de baixa per covid, malgrat que la gran majoria estan vacunats.

Tant Cabezas com el cap de microbiolo­gia de l’hospital Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, atribueixe­n la virulència d’aquesta onada a la variant delta del virus. El seu període d’incubació és més curt i el termini en què s’és contagiós és més llarg, un fet que explica que sigui un 62% més transmissi­ble que la variant alfa, a què substituei­x. Pumarola va informar que fa dues setmanes la delta ja causava un 88% de contagis a l’àrea de Barcelona. Només quedaven un 8% de casos de la variant alfa, originària de la Gran Bretanya, i un 3,6% de la gamma, originària del Brasil. El microbiòle­g va recordar que com més persones s’infecten més probable és que el virus evolucioni, i que, a mesura que sorgeixin noves variants, poden escapar més a les vacunes. Una sola dosi només protegeix un 35% del contagi per la delta i un 79% de l’hospitalit­zació, mentre que la pauta completa protegeix un 80% i un 96%, respectiva­ment. La delta explica que un 10% de contagis d’aquesta onada siguin entre vacunats. Però segons una anàlisi feta per Salut només un 0,5% dels primers tres milions de persones vacunades amb la pauta completa han contret la covid, unes 17.000. I tan sols un 0,03% han estat hospitalit­zades (875 persones, 78 de les quals a l’uci). De gairebé 500 hospitalit­zats analitzats en aquesta cinquena onada, un 73,5% no estaven vacunats, un 13% amb una dosi i un 13,5% sí que tenien la pauta completa.

Salut ha comparat les cinc onades de covid, i l’última mostra el seu “perfil jove”. Hi ha hagut gairebé 150.000 contagis, un 74% entre persones de menys de 40 anys. Aquest grup suposa un 31% dels ingressats, quan en onades anteriors com a molt eren un 10%. Ara són un 2,9% dels morts, 10 vegades més que en les altres onades, si bé en nombres absoluts són pocs.

“Esperem que ben aviat puguem tornar a la normalitat”, diu el conseller Argimon al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain