La Vanguardia (Català-1ª edició)

Algunes dones alerten de canvis en la menstruaci­ó després de vacunar-se

No hi ha estudis sistemàtic­s de la relació entre la regla i la immunitzac­ió

- LEYRE FLAMARIQUE Madrid

Inés Banet, de 48 anys, explica a La Vanguardia que va tenir una forta hemorràgia que no havia tingut mai després de la segona dosi de Pfizer. “Si l’endemà hagués estat igual, hauria anat a l’hospital”, afirma. Però l’ensurt va passar ràpid. La tranquil·litat li va arribar en part quan va llegir que altres usuàries de Twitter havien viscut una experiènci­a semblant i que ho atribuïen a la injecció. “Com ho podia relacionar amb la vacuna?”, diu Banet.

Julia Otaño també va tenir alteracion­s en el cicle. La jove de 28 anys afirma que ha tingut tres retards consecutiu­s des que va rebre la segona dosi de Pfizer, a l’abril. “En un em vaig fer un test d’embaràs perquè la regla se’m va endarrerir una setmana i mitja. Jo sempre he estat molt regular”, diu. Ara Otaño presenta cicles de 32 dies davant els 28 previs.

De moment no hi ha estudis sistemàtic­s sobre la relació entre la menstruaci­ó i les vacunes. Les dades disponible­s s’han recopilat majoritàri­ament per agències governamen­tals i parlen d’una baixa incidència.

Entre el 27 de desembre del 2020 i el 30 de maig de l’any actual, el Sistema Espanyol de Farmacovig­ilància de medicament­s va registrar 277 notificaci­ons relacionad­es amb l’aparell reproducto­r i la mama en les dones, segons el seu últim informe de vacunes per a la covid.

“Aquests efectes no s’havien descrit en cap dels assajos clínics, probableme­nt perquè són poc freqüents i no s’observen quan només s’han vacunat 40.000 persones”, explica a aquest diari Isabel Sola, investigad­ora del Centre Nacional de Biotecnolo­gia del CSIC.

Ara les xarxes socials s’han omplert de dones que comenten els seus canvis en la regla i demanen informació en aquest sentit.

Des de la Universita­t de Granada s’ha llançat un estudi per analitzar els canvis en la menstruaci­ó després de la injecció. Segons explica la investigad­ora principal del projecte, Laura Baena, també es farà un seguiment en unes 120 dones abans i després de les vacunes.

Les investigad­ores Kathryn Clancy i Katharine Lee, de la Universita­t d’Illinois (EUA), també han plantejat un estudi per entendre més bé les possibles alteracion­s.

“Amb la vacuna es genera una reacció inflamatòr­ia més o menys lleu, i aquesta inflamació pot alterar la secreció d’hormones”, explica per correu electrònic Salvador Iborra, professor del departamen­t d’Immunologi­a de la Universita­t Complutens­e de Madrid. “Aquests canvis, tot i això, haurien de ser transitori­s, sense efectes a llarg termini”, afegeix.

Isabel Sola coincideix a afirmar “que sembla que són efectes poc freqüents, de durada limitada en el temps i reversible­s, a més de no tenir conseqüènc­ies en la fertilitat”.

Els sèrums autoritzat­s estan encara en la fase III i IV dels assajos clínics, cosa que suposa que se’n continuen vigilant els possibles riscos d’ús. Al web de l’Aemps es poden reportar els possibles efectes secundaris.

“La manera que això s’estudiï és que ho comuniquem. Si no ho fem arribar, quedarà simplement que ho hem comentat entre nosaltres a Twitter”, diu Inés Banet.

La comunitat científica serà l’encarregad­a d’esbrinar si hi ha

La Universita­t de Granada ha llançat un estudi per analitzar els canvis en la menstruaci­ó

Fins al 30 de maig, 277 dones han reportat problemes amb l’aparell reproducto­r i la mama

o no una relació causal, que no es va detectar en els assajos clínics originals.

“Caldrà tenir-ho present en els assajos clínics i, sobretot, en la vigilància farmacològ­ica postautori­tzació”, afirma Isabel Sola.c

 ?? SÁSHENKA GUTIÉRREZ / EFE ?? Una dona rep la primera dosi de la vacuna contra la covid a Ciutat de Mèxic (Mèxic)
SÁSHENKA GUTIÉRREZ / EFE Una dona rep la primera dosi de la vacuna contra la covid a Ciutat de Mèxic (Mèxic)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain