La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 56% dels espanyols veuen necessàrie­s mesures més restrictiv­es per frenar la covid

- CARLES VILLALONGA Barcelona

La cinquena onada de la covid ha tingut un fort impacte en la ciutadania, que de manera majoritàri­a torna a demanar a les administra­cions que prenguin “mesures més exigents” per frenar l’escalada de contagis i l’increment de la pressió hospitalàr­ia i a les ucis.

Ho revela el baròmetre de juliol del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS), en què un 56,1% dels entrevista­ts demanen mesures més restrictiv­es, davant un 27,8% que consideren que n’hi ha prou amb les actuals.

Aquestes xifres són inverses a les de l’últim baròmetre, publicat a mitjans del juny passat. Aleshores, amb la pandèmia en aparent control i la cinquena onada encara per esclatar, només un 29% considerav­en que s’havia de ser més restrictiu, davant un 53% que creien que amb les mesures vigents n’hi havia prou.

Malgrat que Espanya viu una voràgine de contagis i creixement en les hospitalit­zacions, la vacunació sembla que manté la creença entre la població que el pitjor de la pandèmia ja ha passat. Un 61,6% dels entrevista­ts consideren que la situació actual no és la pitjor, un percentatg­e 14 punts més baix que al juny. Per la seva part, un 18,2% consideren que encara estem en el pitjor, el doble que al juny (9%).

La situació actual ha portat la majoria dels espanyols (19,6%) a tornar a considerar que “els perills per a la salut de la covid” i la “falta de prou recursos per fer front a la pandèmia” són el primer problema del país, per sobre dels que creuen que ho és l’atur (16,3%). Al juny la covid (17,3%) era detectada com el segon problema després de l’atur (19%).

Respecte a la vacunació, entre els que encara no han estat vacunats, la immensa majoria, un 80,9% diuen que es vacunaran, davant un 10,5% que asseguren que no.

Finalment, el coronaviru­s potser té a veure amb la dada que la meitat dels espanyols, un 49,9%, no tinguin pensat anar de vacances aquest estiu. Entre els que sí, la immensa majoria es quedaran a Espanya (88,8%) i només un 6,8% ja tenen decidit que sortiran del país.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain