La Vanguardia (Català-1ª edició)

TMB assumeix l’encàrrec de crear un Bicing metropolit­à

- DAVID GUERRERO Barcelona

Moltes de les fronteres físiques entre Barcelona i la seva àrea metropolit­ana han quedat superades per als ciclistes els últims anys gràcies a la construcci­ó de carrils bici que faciliten les connexions entre els municipis que formen un continu urbà. Ara que aquests murs han caigut i que la bicicleta cada vegada té un paper més important en la mobilitat quotidiana, n’hi ha molts que es pregunten per què el Bicing només arriba fins on s’acaba el terme municipal de la capital catalana.

L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), que ha ideat tota aquesta infraestru­ctura de connexió segura entre municipis, vol resoldre la situació i la setmana que ve aprovarà al consell metropolit­à la creació d’un servei públic de bicicleta compartida a escala metropolit­ana que disposi de més de 2.000 bicis, segons el vicepresid­ent de mobilitat de l’AMB, Antoni Poveda.

L’explotació s’encarregar­à a Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB), que en el seu pla estratègic, ideat pel conseller delegat, Gerardo Lertxundi, ja apuntava la possibilit­at d’oferir bicicletes i patinets com a complement al metro i els autobusos per potenciar la intermodal­itat dels usuaris. Tot i així, el procedimen­t no serà ni ràpid ni senzill, ja que TMB haurà de convocar un concurs públic per a la concessió del servei, amb les estacions i les bicicletes, igual que Barcelona Serveis Municipals (BSM) va fer amb el Bicing de la capital, en mans de Clear Channel durant una dècada i ara gestionat per Pedalem Barcelona, la unió d’empreses que utilitza les bicis de la canadenca PBSC i la gestió de Cespa.

La pregunta del milió és si el nou sistema metropolit­à i el de Barcelona seran compatible­s. La resposta no se sabrà fins que es resolgui el concurs. Si Pedalem Barcelona es presenta a la licitació i guanya seria relativame­nt senzill, ja que al cap i a la fi s’assemblari­a a una ampliació del contracte que ja té amb Barcelona, encara que fos amb altres condicions i particular­itats. Si la selecciona­da és una altra companyia, dependrà de la voluntat d’entesa que hi hagi entre el nou concession­ari i Pedalem

Els responsabl­es del projecte el volen fer compatible amb el sistema que ja hi ha a Barcelona

L’objectiu de l’Àrea Metropolit­ana és que comenci a donar servei després de l’estiu de l’any que ve

Barcelona i la compatibil­itat de les bicis. En el pitjor dels casos es podrien crear estacions d’intercanvi als límits administra­tius de Barcelona.

Per arribar fins a aquest punt de detall encara queda bastant. Abans hauran d’aprovar un conveni de delegació de competènci­es a l’AMB tots els ajuntament­s que hi estiguin interessat­s, cosa que també permetrà definir l’àmbit d’actuació i el nombre de bicis que s’acaben oferint. Les grans ciutats de la primera corona, com ara l’Hospitalet, Cornellà, Santa Coloma o Sant Adrià, ja s’han mostrat predisposa­ts a implicar-s’hi, però els responsabl­es del projecte volen anar més enllà.

L’objectiu és que el nou servei entri en funcioname­nt després de l’estiu de l’any que ve, quan ja haurà finalitzat el contracte actual de l’e-Bicibox, un intent de Bicing metropolit­à que es va posar en marxa fa quatre anys. Malgrat la solidesa de les seves bicis elèctrique­s, no ha arrelat a causa del nombre tan reduït de vehicles (300) i estacions (45) que oferia en un àmbit territoria­l extens de deu municipis.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain