La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un rugit de bòlids es va imposar a la Diagonal

-

Aviat es va veure que en passava alguna. A la Diagonal s’hi registrava ja de bon matí un moviment inusual. En temps de dictadura qualsevol moviment de grups podia ser d’allò més sospitós.

Era el 27 d’octubre del 1946, i un diumenge de temps bonancenc. Ja se sabia que aquesta data sempre era la més seca de la història recent de Barcelona, raó per la qual havia estat escollida.

La multitud i alguns cotxes, pocs en temps de gasogen, es dirigien cap a la part de la Diagonal encara per colonitzar: de la plaça Calvo Sotelo en endavant. Regnava un ambient alegre, gairebé festiu. Es tractava del VIII Gran Premi Peña Rhin. Les últimes convocatòr­ies anteriors s’havien fet a Montjuïc.

Gràcies al talent de l’empresari Joaquim Molins, president des de 1916 de l’entitat organitzad­ora Peña Rhin, havia aconseguit que el Ministeri

de Foment asfaltés els centenars de metres de la pujada que culminaven la Diagonal, i que a sobre pagués l’obra, perquè Molins sostenia que no era carrer, sinó ja carretera. Tota una lliçó de profession­alitat. I aquella simple actuació permetia completar així un circuit de primer nivell mundial. La ciutat va respondre tal com era propi d’uns barcelonin­s que no havien fallat mai en tals desafiamen­ts. Tot el circuit va quedar inundat de públic, uns 300.000 assistents. I la competició va tenir un èxit insuperabl­e. Per això va tenir continuïta­t.

Els onze pilots havien de fer front a 70 voltes, és a dir, 359 quilòmetre­s, llançats vertiginos­ament, ja que aquest recorregut ho exigia, presidit per les rectes i amplades. Alberto Puig Palau (Tío Alberto, de Serrat) va quedar tercer, un èxit que va merèixer ser celebrat: aixecat a collibè. Va guanyar l’italià Giorgo Pelassa. El gran pilot Villoresi va haver de conformar-se amb la marca de la volta més ràpida, ja que una avaria mecànica el va obligar a l’abandoname­nt.

El meu pare, un enamorat de l’automòbil i de la velocitat, em va portar amb ell malgrat que jo només tenia sis anys. Ho vaig viure amb més emoció que ningú: ja havia acariciat uns dies abans un d’aquells bòlids! I és que els cinc procedents d’Itàlia havien arribat amb vaixell i dos van ser aparcats al garatge Subirana, on el meu pare sempre havia estacionat el seu Fiat.c i

Uns 300.000 espectador­s van inundar el 1946 el nou circuit, molt espectacul­ar

 ??  ?? Els cotxes dels pilots italians van arribar a Barcelona en vaixell
Els cotxes dels pilots italians van arribar a Barcelona en vaixell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain