La Vanguardia (Català-1ª edició)

El record d’Ava Gardner a Tossa de Mar

Es compleixen 70 anys de la pel·lícula que va obrir la Costa Brava al turisme

- SÍLVIA OLLER Girona

A Tossa de Mar expliquen que mentre Ava Gardner participav­a, el maig del 1950, en el rodatge de Pandora y el holandés errante, el film del cineasta Albert Lewin que va suposar l’inici del turisme internacio­nal a la Costa Brava, el cantant i actor Frank Sinatra, que llavors vivia una relació extramatri­monial amb l’actriu, es va presentar a Tossa amb sis caixes de cocacoles, un arsenal de xiclets i un collar de maragdes valorat en 10.000 dòlars per a l’actriu. El motiu d’aquella visita llampec eren les notícies que li arribaven de l’altra banda de l’Atlàntic d’una suposada aventura entre Gardner amb el torero, poeta i actor Mario Cabré, company de repartimen­t a Pandora.

“Ava Gardner ha plorat per un torero” o “Les poesies que Mario Cabré dedica a Ava Gardner” van ser alguns dels titulars que es podien llegir a la revista Fotogrames del 28 d’abril del 1950, i declaracio­ns de Cabré com ara “jo em casaria amb l’Ava a l’espanyola, com Déu mana”, van arribar fins a les redaccions de Nova York i Los Angeles. Després d’aquell viatge Sinatra desmentiri­a a la premsa “cap disputa amorosa”,

Junts Frank Sinatra es va reunir a Tossa amb Ava Gardner

(esquerra) en el rodatge de la pel·lícula d’Albert Lewin

La localitat catalana commemora l’estrena als cines de ‘Pandora y el holandés errante’ amb una exposició

i de Cabré va dir que “no el vaig conèixer personalme­nt ni tampoc en vaig fugir”. Un affaire que en vida no van confirmar mai ni tampoc van desmentir els protagonis­tes, que despistave­n la premsa amb declaracio­ns ambigües. Però al llibre de les seves memòries, publicat l’any que va morir, l’actriu va reconèixer que l’idil·li que va mantenir amb el torero es va reduir a una nit.

El triangle amorós va ser un al·licient més d’un rodatge que va despertar el poble de Tossa de Mar, llavors eminentmen­t pesquer, de la letargia de la postguerra. Molts veïns van participar com a extres en la pel·lícula, per la qual van percebre “25 pessetes diàries, llavors un bon sou”, segons explica el cinèfil Lluís Molinas.

El film, que a part de Tossa també es va rodar a Palamós, Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, s’Agaró i Girona, es va estrenar als Estats Units l’any 1951 i un any més tard va arribar a Espanya. L’historiado­r local Mario Zucchitell­o explica que l’estrena va situar Tossa i per extensió la Costa Brava al mapa turístic. “Llavors ja hi havia un cert turisme d’elit, però el film va fer que vingués un turisme més massiu atret, entre altres coses, pel paisatge idíl·lic”, explica.

Coincidint amb els 70 anys de l’estrena de la pel·lícula als cinemes, l’Ajuntament de Tossa de Mar ha organitzat una sèrie d’actes, com ara una exposició fotogràfic­a del making of de Pandora i la projecció del film, i els restaurado­rs ofereixen un vermut i unes postres inspirades en els protagonis­tes d’aquesta història que va donar una gran publicitat al municipi: el flam Sinatra, unes postres casolanes banyades amb whisky de Tennessee, una beguda inseparabl­e de Gardner, flamejat i el vermut Pandora, a base de whisky, vermut negre, angostura o orange bitter i soda.c

 ?? GIM / GTRES ??
GIM / GTRES
 ?? EFE ??
EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain