La Vanguardia (Català-1ª edició)

Futbol que transforma ciutats

El Museu d’Història de Barcelona analitza l’impacte d’aquest esport

- DAVID RUIZ MARULL Barcelona

El futbol, cultura de masses, no només ha estat capaç de transforma­r l’esport. També ha aconseguit modificar creences i realitats: urbanístiq­ues, econòmique­s, identitàri­es, comunicati­ves... Aquests són alguns dels aspectes que desgrana l’exposició Barcelona & futbol. El gran joc social del segle XX que es va inaugurar ahir al Museu d’Història de Barcelona (Muhba).

La mostra no parla de Messi ni de Cruyff ni de Kubala ni de Tamudo, per bé que les peripècies d’aquests jugadors sobre el terreny de joc serveixen per explicar com ha contribuït el futbol a construir la capital catalana i a internacio­nalitzar-la.

“No es tracta d’una exposició de futbol, sinó d’una exposició sobre història. Però, agradi o no agradi aquest esport, és innegable l’impacte que ha causat en la manera de la gent de socialitza­r, jugar, treballar i viure a Barcelona”, assegurava en roda de premsa el director del museu, Joan Roca. L’esport amb pilota més universal com a mecanisme de “cohesió social i cultural” al llarg de tot un segle. “Des de l’afició als clubs dels antics municipis que es van integrar a la ciutat fins al Barça, Barça, Barça!”, apuntava Roca.

A través de fotografie­s, documents històrics i vídeos, la mostra –que es pot veure al centre Muhba Oliva Artés del Poblenou– analitza el paper que ha tingut el futbol com a mecanisme de participac­ió veïnal i de cohesió, capaç de condiciona­r fins i tot la planificac­ió urbanístic­a de Barcelona.

El professor d’Història de l’Esport Xavier Pujades, comissari

L’exposició sobre futbol i ciutat es pot veure al centre Muhba Oliva Artés del Poblenou

de l’exposició juntament amb el també historiado­r Carles Santacana, recordava que “els clubs van tenir un paper integrador molt important a partir dels anys seixanta coincidint amb l’arribada de treballado­rs procedents de la resta de l’Estat a zones perifèriqu­es de Barcelona, com ara Nou Barris”.

Dècades abans, des del 1920, el futbol s’havia convertit en un esport de masses que “es va domesticar” i es va erigir en negoci. Una bona prova són els cromos de futboliste­s, els jocs de cartes, els pins i les xapes amb escuts de clubs, o les bufandes distintive­s que es poden veure durant el recorregut de la mostra.

 ?? PEPE ENCINAS ?? Uns nens jugant a Nou Barris el desembre del 1986
PEPE ENCINAS Uns nens jugant a Nou Barris el desembre del 1986

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain