La Vanguardia (Català-1ª edició)

El COI lliga el futur

Brisbane organitzar­à els Jocs del 2032 mentre Tòquio s’ultima amb por

- JUAN B. MARTÍNEZ Tòquio Enviat especial

Ara mateix hi ha més festa a Brisbane que a Tòquio. El Comitè Olímpic Internacio­nal (COI) i l’olimpisme en general miren amb il·lusió cap a un futur que tenen lligat, almenys pel que fa a seus confirmade­s, fins al 2032. Un futur en què pel camí hi haurà París el 2024 i Los Angeles el 2028, dues urbs més teòricamen­t amb garanties. Tot i això, abans de la pandèmia també tenia moltes garanties Tòquio, que es va imposar, entre d’altres, a Madrid i que va ser escollida amb el vell sistema. El que servia de caldo de cultiu per a tota mena de polèmiques i, fins i tot, de corruptele­s. En canvi, Brisbane, escollida ahir al Japó ciutat organitzad­ora dels Jocs d’aquí onze anys, és la primera per la qual es decanta el COI sense que hi hagi una votació entre ciutats pel mig i sí una cuinada preselecci­ó prèvia.

Es tracta d’un sistema preliminar entre bastidors, discret i diplomàtic, en què es recullen esbossos i se separa el gra de la palla perquè el comitè executiu presidit per Thomas Bach només hagi de votar l’única opció que queda sobre la taula.

Brisbane va arrasar amb 72 vots a favor i 5 en contra, i a la ciutat australian­a ho van celebrar amb focs artificial­s i molta llum. El panorama que es viu a Tòquio és diferent, amb poques ànimes pel carrer quan cau la nit, periodiste­s confinats als hotels, el quart estat d’emergència decretat i el rècord en casos de coronaviru­s dels últims sis mesos (1.832 ahir). La cancel·lació encara plana com una ombra sobre la capital japonesa, malgrat que al COI aquesta vegada tot van ser somriures quan van donar l’enhorabona a Brisbane, una ciutat que consideren jovial, oberta i que causa bones sensacions.

“És una ciutat que és sinònim d’estabilita­t. S’estima l’esport. Espero tenir un període de més tranquil·litat els pròxims anys”, va dir gairebé com una súplica Bach.

Els Jocs tenen bons records d’Austràlia, amb Sydney el 2000 i Melbourne el 1956 com a referents d’èxit.

No hi ha hagut ni picabarall­es, ni controvèrs­ia pública, ni referèndum­s tombats pels ciutadans, com va passar amb altres projectes per a edicions anteriors. Indonèsia, Budapest o la conca del Ruhr a Alemanya havien mostrat interès per ser la ciutat del 2032, però en el que ara es coneix com a “fase de diàleg”, és a dir, converses de portes endins, van quedar ràpidament descartade­s.

El COI, reunit a Tòquio a l’Okura Hotel, d’alt standing, va anar a

Brisbane és sinònim d’estabilita­t; espero tenir un període de més tranquil·litat” Thomas Bach President del COI

 ??  ?? Brisbane va celebrar amb un espectacul­ar castell de focs artificial­s la nominació olímpica
Brisbane va celebrar amb un espectacul­ar castell de focs artificial­s la nominació olímpica
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain