La Vanguardia (Català-1ª edició)

El déu grec de l’NBA

Bàsquet Antetokunm­po toca la glòria amb una actuació llegendàri­a (50 punts de 105) que dona el títol als Bucks

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Té cognom de faraó, potser perquè les seves arrels són a l’Àfrica, però ja és un mite grec a l’Olimp de l’NBA.

La nova divinitat de la millor lliga de bàsquet del món es diu Iannis Antetokunm­po, nascut a Atenes fa 26 anys, de pares emigrants de Lagos (Nigèria) i consagrat a Milwaukee (Wisconsin) com un dels jugadors més llegendari­s en la història.

La seva biografia (venedor ambulant durant la seva infantesa atenesa, amb uns pares sense papers), la seva coronació malgrat els crítics –i l’odiosa (en aquest cas) ombra de Michael Jordan– i la seva fidelitat a una ciutat i a un equip, els Bucks, tirant a mediocres o gairebé dolents fins a la nit de dimarts, conviden a la reflexió sobre els valors de l’esforç i el treball. Són coses que molts blancs dels Estats Units van oblidar a l’empara dels seus privilegis socials. I després es queixen dels immigrants.

Venint d’on venia, Antetokunm­po no va voler ser la viva estampa de Sísif. La llegenda explica que Sísif era un rei impiu castigat a empènyer una pedra costa amunt i, una vegada al cim de la muntanya, rodava un altre cop cap a baix, en un procés que es repetia de manera constant.

El 34 dels Bucks, elogiat per la seva humilitat i companyoni­a, es va conjurar per trencar aquesta dinàmica i per trencar-la a l’equip que el 2013 el va elegir i el va treure de la segona divisió grega.

En el sisè i definitiu partit contra els Suns de Phoenix, Antetokunm­po va anotar 50 punts dels 105 del seu equip, per 98 dels rivals. El segon que més va anotar va ser el seu amic íntim Khris Middleton (17). A més, el grec africà va agafar 14 rebots i va fer cinc bloquejos. Aquests números el situen al cel dels més grans. Només set basquetbol­istes més han aconseguit els 50 en una final, i a més ell té un total de punts superior que aquests set.

No hi va haver discussió a l’hora d’elegir el millor jugador del partit (MVP). D’aquesta manera entra en un altre club més exclusiu. Amb Michael Jordan i Hakeem Olajuwon, forma el trio que sumen MVP a la final, MVP a la lliga i millor jugador defensor, una distinció que s’atorga des del 1983.

És indiscutib­le que els Bucks el van cuidar. A finals del 2020 va signar una extensió de contracte de 228 milions de dòlars per cinc temporades. Avui els propietari­s de l’equip brinden amb xampany.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain