La Vanguardia (Català-1ª edició)

Govern i ajuntament­s demanen que s’ajorni la decisió de l’aeroport del Prat

La Generalita­t diu que, en tot cas, no es perdin els 1.700 milions d’inversió

- LALO AGUSTINA Barcelona

La Generalita­t i alguns dels ajuntament­s que són presents a la taula tècnica sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat volen més temps per decidir el seu suport o rebuig del nou futur que planeja Aena, el gestor aeroportua­ri, per a la infraestru­ctura. Aquesta és la principal conclusió que consta a l’esborrany del Document de Síntesi que el Govern va remetre ahir a tots els membres de la taula, el qual redactat és provisiona­l a falta de la revisió pels seus mateixos protagonis­tes. “La majoria de les administra­cions demanen un ajornament de l’aprovació del document de regulació aeroportuà­ria (DORA), que Aena expressa que és inviable”.

Efectivame­nt, la llei impedeix de demorar el DORA, que definirà el compromís d’inversions per al període 20222026, però això no ha impedit que se sol·liciti més temps o que –si no és possible aconseguir-ho– almenys es garanteixi­n les inversions. Com que els plans d’inversió són quinquenna­ls, hi ha un alt risc de perdre una inversió de 1.700 milions fins al següent cicle inversor, del 2027 al 2031. Això porta la Generalita­t a dir que “d’acord amb la informació disponible, es preveu un volum d’inversió que es considera que cal mantenir amb independèn­cia de la solució del futur pla director de l’aeroport”. És a dir, demana implícitam­ent a Aena o al Govern central que, si no poden allargar-se els terminis per prendre la decisió, garanteixi­n els 1.700 milions anunciats per al Prat. Per fer què? Al document elaborat per l’Executiu català només es diu que seria “per poder tenir la cobertura econòmica en l’execució de les actuacions que s’acordin”.

Al marge dels punts anteriors, la síntesi sobre les reunions de la taula és molt més concreta sobre un aspecte clau del pla d’Aena com és la proposta d’ampliació del camp de vol, que passa per l’extensió d’una de les pistes. En aquest aspecte diu que “les administra­cions locals i la Generalita­t consideren que la definició precisa del nou camp de vol de l’aeroport de Barcelona no és possible amb un termini temporal amb horitzó al setembre”. El document explica que el marc per definir el camp de vol de l’aeroport és el pla director, que només es formula quan ja es compta amb la dotació pressupost­ària correspone­nt. Novament, sense aquest punt és impossible que Aena aprovi cap inversió en el DORA que és a uns pocs mesos d’aprovar-se.

De la resta de qüestions tractades, destaca tot el relatiu a l’impacte mediambien­tal de l’ampliació, on les administra

La taula tècnica sobre l’ampliació constata grans diferèncie­s en medi ambient i la falta d’alternativ­es

 ??  ?? Un avió aterra a l’aeroport del Prat, sobrevolan­t l’espai natural de la Ricarda
Un avió aterra a l’aeroport del Prat, sobrevolan­t l’espai natural de la Ricarda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain