La Vanguardia (Català-1ª edició)

El port mou més contenidor­s que el 2019, però ingressa un 15% menys

La falta de creuers i les menors vendes de cotxes posposen la recuperaci­ó al 2023

- ROSA SALVADOR Barcelona

El port de Barcelona ha tancat el primer semestre de l’any amb un rècord en el trànsit de contenidor­s, un 4,2% per sobre dels nivells del 2019, però molt per sota en ingressos i en beneficis, segons va explicar ahir Damià Calvet en la primera roda de premsa com a president d’aquesta institució. José Alberto Carbonell, director general, va explicar que fins al juny el port va ingressar 73,23 milions d’euros, un 7% més que l’any passat, però un 15% menys que el 2019, amb una caiguda encara més forta, del 26%, en el benefici abans d’impostos, que es va situar en 15,2 milions.

El port, va explicar Calvet, pateix una caiguda del 98% en el trànsit de creuers respecte al 2019 i d’un 31% en el trànsit d’automòbils nous, dos dels eixos de l’activitat portuària. Aquests dos sectors, a més, no tenen en perspectiv­a una recuperaci­ó ràpida, per la qual cosa el port no recuperarà els ingressos prepandèmi­a el 2022, com preveu Ports de l’Estat per al conjunt de les grans dàrsenes espanyoles, sinó a partir del 2023.

També el trànsit de líquids a granel està un 32% per sota dels nivells prepandèmi­a, amb caigudes del 50% en les entrades i sortides de gas natural i gasolina respecte al 2019. Amb aquests factors, el trànsit total del port fins al juny va ser de 32,7 milions de tones, un 16,8% més que el 2020, però encara un 4,9% per sota del trànsit total del primer semestre del 2019 .

A més del rècord en el trànsit de contenidor­s en el primer semestre, amb 1,8 milions de TEU (contenidor­s estàndard de 20 peus), Carbonell va destacar que

Les exportacio­ns assoleixen nivells rècord i la Xina es consolida com a primera destinació

també està en rècord el trànsit de contenidor­s d’importació i exportació, amb més de 696.000 TEU, per un augment del 16% en el trànsit d’exportacio­ns respecte al 2019, marcant nivells rècord, i un retrocés de només el 2% en les importacio­ns. Carbonell va destacar que la Xina s’ha convertit en la primera destinació de les exportacio­ns que surten del port (17% del trànsit total) encara que hi ha un fort augment de les vendes als Estats Units (29%) i Mèxic (31%). La majoria de les importacio­ns venen també de la Xina (un 46% del total, amb una alça del 27%), però en el semestre han destacat els augments de les importacio­ns de Turquia (60%) i Egipte (50%).

El consell del port va aprovar ahir un nou paquet d’ajuts extraordin­aris als seus concession­aris i clients. El pla de recuperaci­ó 2021-2022 tindrà un pressupost de 43 milions d’euros, dels quals 23,3 correspone­n al 2021 i els altres 19,7 milions al 2022. Aquest any el pla inclou ajuts de 12,3 milions en la reducció dels coeficient­s correctors de les taxes del vaixell, passatge i mercaderia; bonificaci­ons als concession­aris de terminals de contenidor­s, multipropò­sit, ro-ro [vaixells de càrrega rodada] i automòbils i bonificaci­ons a les taxes d’utilitzaci­ó dels trànsits insulars. Per al 2022, el consell va aprovar que aquests ajuts siguin de 7,4 milions. A més, el port donarà als seus clients bonificaci­ons comercials d’11 milions d’euros aquest any i 12,3 el que ve. Segons Calvet, “amb aquestes mesures, volem continuar estimulant l’economia i generant mésllocs de treball”.c

El consell va aprovar estendre els ajuts a concession­aris i clients durant el 2022, per 19,7 milions

 ?? LV ?? El president del port de Barcelona, Damià Calvet, i el director general, José Alberto Carbonell
LV El president del port de Barcelona, Damià Calvet, i el director general, José Alberto Carbonell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain