La Vanguardia (Català-1ª edició)

La cinquena onada tindrà un impacte “limitat” a Catalunya, segons BBVA

- LUIS FEDERICO FLORIO Barcelona

L’economia catalana creixerà un 6,6% el 2021 i un 7,2% el 2022, quan tornarà a nivells precrisi si els fons europeus no s’ennueguen, segons BBVA Research. L’impuls, després d’una caiguda estrepitos­a, no es veurà amenaçat per la cinquena onada de contagis, que tindrà un impacte “limitat”, afirma Miguel Cardoso,

economista en cap per a Espanya i que va presentar ahir l’informe Situació Catalunya. La raó: la vacunació avança i es gestiona més bé la tensió sanitària, cosa que permetrà “un bon estiu”.

L’entitat espera un repunt més fort que el què anticipava, un punt més per al 2021, sobretot per l’empenta del consum en serveis amb contacte social: restauraci­ó, lleure, turisme... “El que no hem pogut fer en un any”, comenta. S’hi suma l’empenta de la inversió, les exportacio­ns i el turisme estranger.

En la despesa en targetes ja es reflecteix la tendència de millora: el segon trimestre va ser un 10% superior al del 2019, però cal tenir en compte que ara s’utilitza menys efectiu. El gran tractor del consum és l’estalvi acumulat en la crisi. Són 60.000 milions a nivell nacional que si bé “es quedaran elevats”,sobretoten­classesmit­janes i altes, greixaran una recuperaci­ó que anirà “de menys a més”.

Amb aquest escenari, Catalunya tornarà a nivells precrisi entre el segon i tercer trimestre del 2022. Sempre que no empitjori el front de la salut o s’ajorni la inversió dels fons europeus. “En absència de l’impuls fiscal dels fons la sortida de la crisi s’endarrerir­ia de forma important”, analitza Cardoso. Els fons, de fet, han de rellevar la despesa en consum com a motor per assegurar la recuperaci­ó quan s’esgoti. Les reformes que els acompanyen també seran crucials. BBVA Research preveu a més que es creïn 200.000 llocs de treball entre el 2020 i el 2022 i que l’atur baixi del 13% a l’11,2% l’any que ve.c

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain