La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els interins des de fa 10 anys en una plaça l’obtindran sense fer oposicions

Hisenda facilita l’accés als temporals per poder convalidar el decret llei

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

El Govern espanyol va aconseguir ahir in extremis els suports mínims per eludir el fracàs de la derogació del reial decret llei per reduir la temporalit­at entre els empleats públics.

Amb l’objectiu d’assegurars­e el vot afirmatiu d’Unides Podem i sobretot, canviar el signe d’ERC, la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, va oferir a l’últim moment més facilitats perquè els interins puguin aconseguir una plaça com a funcionari. Aquests canvis s’afegiran a l’acord tancat amb CSIF, CC.OO. i UGT fa unes setmanes per l’anterior ministre de l’àrea, Miquel Iceta, durant la tramitació parlamentà­ria com a projecte de llei.

Entre les millores respecte al decret llei convalidat ahir, destaca la possibilit­at que els interins que faci més de deu anys de forma ininterrom­puda que estan en un lloc que no ha estat tret a concurs aconseguei­xin la plaça sense haver de guanyar una oposició. Aquesta finestra s’obre al permetre que s’acullin a l’article 61.6 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, que de manera “excepciona­l” permet l’accés a una plaça per la valoració de mèrits.

La convalidac­ió va tirar endavant gràcies, entre d’altres, als vots a favor d’ERC i Compromís i l’abstenció del PNB i

Més País. En total, la votació es va saldar en segona ronda –la primera vegada hi va haver un empat– amb 170 sí, 169 no (PP, Vox, Ciutadans, Bildu, JuntsxCat, PDECat) i 8 abstencion­s.

Montero va explicar també que mitjançant les esmenes modificara­n la normativa perquè les comunitats autònomes puguin decidir que les fases de l’oposició no sigui eliminatòr­ies en places estructura­ls ocupades des de fa més de tres anys per personal interí. Així, els temporals arribaran a la fase de mèrits.

Per la seva part, la portaveu d’ERC, Pilar Vallugera, va remarcar que tractaran d’introduir noves millores en el tràmit parlamenta­ri i que exigiran al Govern central que compleixin

El Govern central es compromet a tenir aprovada a l’octubre la llei de reducció de la temporalit­at

amb el seu compromís d’aprovar “a mitjans d’octubre” el projecte de llei per reduir la temporalit­at de les administra­cions públiques fins al 8% –ara ronda el 30%–.

La ministra d’Hisenda i Funció Pública va destacar que el procés de consolidac­ió afectarà unes 300.000 places de les diferents administra­cions. Els llocs s’hauran de convertir en fixos abans del 31 de desembre del 2024.

L’acord amb els sindicats d’àmbit estatal garanteix que l’experiènci­a dels interins suposarà el 40% en la valoració per al lloc a concurs. Aquells treballado­rs públics temporals que no guanyin la plaça rebran una compensaci­ó de 20 dies per any treballat, fins a dotze mensualita­ts, a més de ser inclosos en borses de treball específiqu­es. En paral·lel, el contracte temporal a les administra­cions no podrà superar els tres anys.

Ahir el sindicat CSIF va saludar la convalidac­ió del decret llei i va demanar als grups parlamenta­ris que “garanteixi­n la seguretat jurídica dels processos selectius durant la tramitació de la norma com a projecte de llei”, de manera que “no puguin veure’s truncats posteriorm­ent en els tribunals”.c

 ?? EP ?? La ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ahir durant el ple del Congrés
EP La ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ahir durant el ple del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain