La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ribera reitera a Brussel·les la necessitat de reformar el mercat elèctric

La ministra discrepa de la política per a la transició energètica de la Comissió

- CONCHI LAFRAYA Madrid

Ahir es va saber que la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha remès una nova carta al vicepresid­ent de la Comissió Europea (CE), Frans Timmermans, en la qual li suggereix que si es vol assegurar l’èxit de la transició energètica cal repensar el disseny dels mercats d’energia.

Ribera assenyala en la missiva, amb data 29 de juny, “que els mercats no només han d’assegurar una assignació eficient de recursos i els senyals de preus adequats, sinó també, i molt especialme­nt, una justa i equitativa distribuci­ó dels beneficis associats a la transforma­ció

La ministra critica el model marginalis­ta del mercat elèctric, que tira els preus cap amunt

del mix de generació”, informa Efe.

La ministra Ribera continua amb la mateixa línia argumental que en les anteriors missives en les quals defensa que les plantes d’energia de combustibl­es fòssils han passat de suposar el 25% de l’energia generada a entre el 10% i el 12% actualment, però la ràpida pujada del preu dels drets d’emissions de CO2 està tenint un gran impacte en les factures de la llum (a Espanya es paga la llum més cara d’Europa), “amb efectes regressius sobre els consumidor­s i amenaçant la transició energètica”.

Ribera diu al vicepresid­ent de la Comissió Europea a la seva carta que els consumidor­s no entenen per què els esforços en el desplegame­nt d’energies renovables no es tradueixen de manera més directa i immediatam­ent en factures de la llum més baixes.

També assenyala que avui al mercat elèctric espanyol les centrals elèctrique­s no emissores de CO2 i posades en marxa abans de l’adopció de l’ETS –el règim de comerç de drets d’emissió de la UE que va entrar en vigor en 2005– obtenen dividends i beneficis extres perquè s’estalvien el preu d’un CO2 que no emeten i que no es va tenir en compte quan es van construir.

Ribera explica que gràcies al mecanisme ETS i a les polítiques energètiqu­es posades en marxa les emissions del mix de generació elèctric espanyol han caigut dos terços des del 2005 (0,425 tones equivalent­s de CO2 per megawatt hora (MWh) aquell any, davant 0,144 tones per MWh el 2020).

En definitiva, Ribera demana a Europa canvis en el model de negoci energètic, així com en el mercat majorista, que és marginalis­ta i tira cap amunt els preus per motius com l’actual d’alts preus del gas natural en els mercats internacio­nals.

D’altra banda, ahir es va ratificar al Congrés el reial decret que rebaixa de manera temporal l’IVA del 21% al 10% i suspèn durant tres mesos l’impost de generació que paguen les elèctrique­s. A la Cambra Baixa també va criticar el funcioname­nt del mercat marginalis­ta perquè “no permet aprofitar els menors costos de generació d’electricit­at amb energies més barates”.c

 ?? JAVIER LIZÓN / EFE ?? Teresa Ribera, ahir en la seva intervenci­ó al Congrés dels Diputats
JAVIER LIZÓN / EFE Teresa Ribera, ahir en la seva intervenci­ó al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain