La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern ingressa 1.010 milions pel 5G, la meitat de les previsions

- ROSA SALVADOR Barcelona

L’Estat ingressarà 1.010 milions d’euros per la subhasta de l’espectre de la banda de 700 MHz, clau per al desenvolup­ament de la nova telefonia mòbil 5G, pràcticame­nt el preu de sortida, que es va fixar en 995 milions d’euros, i molt per sota de les seves previsions.

Finalment només van optar a la licitació tres dels grans operadors i la subhasta, oberta dimarts, es va tancar l’endemà després de només 12 rondes pels quatre lots en què es va dividir l’espectre. Un dels lots, format per tres bandes de 5MHz de comunicaci­ons descendent­s, va quedar desert.

El Govern espanyol havia inclòs una partida de 2.100 milions d’euros en els pressupost­os d’enguany que havien de procedir de la venda d’aquest espectre, en l’anomenat “dividend digital”. L’Executiu es va trobar tot i això amb el rebuig dels operadors als termes de la subhasta i va haver de rebaixar el preu de sortida, fixat inicialmen­t en 1.127 milions d’euros. Fonts del sector preveien inicialmen­t que la subhasta arribés a recaptar els 1.500 milions d’euros, però la decisió final de MásMóvil de no licitar, a diferència de l’actitud que va tenir en la subhasta del 2018, ha deixat els operadors més veterans sense competènci­a.

Segons va explicar el Ministeri d’Afers Econòmics i Transforma­ció Digital en un comunicat, Orange i Vodafone s’han quedat cadascú amb lots de 2x10 MHz (Orange tot sumant dos blocs de 2x5 MHz) per 350 milions d’euros, el preu de sortida, mentre que Telefónica ha invertit 310 milions d’euros pel bloc de 2x10 MHz que era més econòmic pero tenia més obligacion­s de cobertura, un 14,8% per sobre del preu de sortida.

Les concession­s duraran 20 anys ampliables a 20 més i obliguen a donar cobertura a tots els municipis de més de 20.000 habitants i infraestru­ctures com els aeroports o les estacions de l’AVE. A més, els operadors hauran de pagar una taxa de reserva d’espectre anual de 15,5 milions d’euros.

Telefónica ha guanyat la licitació del lot més econòmic però de desplegame­nt més ràpid, el que es troba “plenament alineat” amb el seu compromís d’accelerar el desplegame­nt de xarxa, va explicar en un comunicat. Orange va assegurar que es consolida com l’operador amb més espectre 5G, en el qual ja ha invertit 523 milions d’euros. El conseller delegat de Vodafone España, Colman Deegan, va agrair per la seva part al Govern les “millors condicions ofertes” per a aquesta subhasta d’espectre respecte a altres països i va assegurar que suposen “un altre pas més cap a un sector sostenible i econòmicam­ent viable”.c

El preu de sortida no s’ha superat i Orange i Vodafone pagaran 350 milions pels lots, i Telefónica, 310

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain