La Vanguardia (Català-1ª edició)

Itàlia demanarà el passaport sanitari per menjar a l’interior de restaurant­s

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Al final Mario Draghi ha optat per la línia francesa. El primer ministre italià va comparèixe­r ahir per anunciar que a partir del 6 d’agost caldrà el passaport sanitari per asseure’s a l’interior dels bars i restaurant­s –encara que no a la barra o en terrasses–, en espectacle­s a l’aire lliure, en museus, cinemes, teatres, gimnasos, concerts, congressos o altres esdevenime­nts massius. Per accedir-hi s’haurà de demostrar la vacunació, o bé una prova negativa de menys de 48 hores o haver passat la covid en els sis mesos anteriors.

“Estendre l’ús del certificat verd no és arbitrari, sinó una condició per tenir obertes les activitats econòmique­s”, va explicar l’expresiden­t del Banc Central Europeu. “És una mesura –va defensar– amb què els italians es poden divertir, anar al restaurant, amb la garantia de trobar-se entre persones que no encomanen”.

Com s’havia avançat, Itàlia ha seguit el model d’Emmanuel Macron a França per accelerar la campanya de vacunació, malgrat que més del 53% de la població ja està immunitzad­a amb la pauta completa. Les autoritats ho justifique­n perquè Itàlia viu un repunt de la pandèmia com a conseqüènc­ia de la contagiosa variant delta, amb més de 5.000 casos reportats ahir, el doble que fa una setmana.

Com a la veïna França, les restriccio­ns per a les persones no vacunades han aixecat una enorme polèmica. L’Executiu d’unitat nacional italià –avalat per sis partits diferents– s’ha dividit sobre la qüestió, amb Matteo Salvini, líder de la Lliga, dient que els menors de 40 anys no s’han de vacunar. “Una crida a no vacunar-se és una crida a morir”, li va respondre ahir Draghi de forma taxativa.

A més, Itàlia ha prorrogat l’estat d’emergència fins al 31 de desembre i ha establert que les futures restriccio­ns no dependran del nombre de nous contagis, com succeïa fins ara, sinó que aniran en funció d’un llindar d’ingressos hospitalar­is i ocupació de llits a les ucis.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain