La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïna creu que l’acord del Nord Stream 2 no evita l’amenaça russa

Els EUA i Alemanya pacten el final de la disputa sobre el controvert­it gasoducte

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Encara que la cancellera alemanya, Angela Merkel, assegurés ahir que el compromís assolit amb els Estats Units sobre el gasoducte Nord Stream 2 és bo per a Ucraïna, a Kíev no estaven fent salts d’alegria precisamen­t. El Govern ucraïnès, que sempre s’ha oposat a aquest projecte valorat en gairebé 10.000 milions d’euros, creu que el compromís assolit és massa vague per assegurar-se que Rússia no utilitzi el gas com a arma política.

El ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, i el seu homòleg polonès, Zbignew Rau, van expressar els seus temors en un comunicat conjunt. Tots dos insisteixe­n que les propostes de Washington i Berlín són insuficien­ts per minimitzar les amenaces que suposa la canonada que travessa el mar Bàltic per portar gas rus fins a Alemanya i permet deixar d’utilitzar la xarxa de gasoductes ucraïnesos.

“La decisió de construir el Nord Stream 2, aprovada el 2015 uns mesos després de la invasió russa i l’annexió il·legal del territori ucraïnès (Crimea), va crear una crisi política i de seguretat, així com una crisi de confiança en Europa”, deien tots dos diplomàtic­s en el seu comunicat. Kuleba i Rau creuen que la decisió “augmenta la capacitat de Rússia per exercir una influència destructiv­a en la seguretat a Europa, aprofundei­x els desacords entre els països membres de l’OTAN i la UE”.

Els Estats Units i Alemanya han posat fi a la seva disputa sobre el controvert­it gasoducte després d’arribar a un acord que dimecres va confirmar la sotssecret­ària d’Estat dels Estats Units, Victoria Nuland. L’Administra­ció de Joe Biden deixarà d’oposar-se al projecte, mentre que Alemanya s’ha compromès a tancar el subministr­ament si Rússia utilitza l’energia com a arma política. A més, tots dos païel

Washington i Berlín ajudaran Kíev a prorrogar l’acord de trànsit de gas rus per Ucraïna

sos ajudaran Ucraïna a prorrogar l’acord de trànsit per al gas rus a través del seu territori, que expira el 2024 i el final del qual suposaria la pèrdua per a Kíev de milers de milions de dòlars anuals.

Merkel va dir que l’acord és “un bon pas” que exigia compromís de totes dues parts, però reconeixia que no soluciona totes les diferèncie­s. Va afegir que, en tot cas, queda oberta la possibilit­at d’utilitzar sancions contra Rússia si aquesta no compleix. L’acord entre Washington i Berlín estableix les prioritats correctes, “per la qual cosa el comunicat conjunt, des del meu punt de vista, també és bo per a Ucraïna”.

Hores abans, Merkel havia mantingut una conversa telefònica amb el president rus, Vladímir Putin. La cancellera va assegurar que havia aconseguit la promesa russa de no utilitzar gasoducte com a arma. El Kremlin, per la seva banda, va informar que “els líders estan satisfets amb la construcci­ó del Nord Stream 2” i va emfatitzar el caràcter “purament comercial” del projecte, l’objectiu del qual és enfortir la seguretat energètica d’Alemanya i la Unió Europea.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va assegurar després que Moscou no ha utilitzat mai l’energia com una arma política. “Rússia sempre ha estat i és un garant responsabl­e de la seguretat energètica al continent europeu, o fins i tot jo diria que a una escala global”, va afirmar.c

Human Rights Watch parla de 67. La Fiscalia, d’una vintena

El Ministeri de Defensa parla de més de 2.000 ferits, la meitat d’ells policies

Morts.

2.000 Ferits.

 ?? SAUL LOEB / AFP ?? Merkel i Biden van parlar del gasoducte durant la visita de la cancellera a Washington el 15 de juliol
SAUL LOEB / AFP Merkel i Biden van parlar del gasoducte durant la visita de la cancellera a Washington el 15 de juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain