La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un ICF dividit va assumir els avals amb el vot de qualitat del president

El pagament al Tribunal de Comptes origina la primera dissensió seriosa al Govern

- ÀLEX TORT JOSEP GISBERT Barcelona

No només hi va haver dissension­s entre els dos socis del Govern, Esquerra i Junts, respecte al pagament de la fiança de 5,4 milions d’euros al Tribunal de Comptes per l’acció exterior de 34 excàrrecs de la Generalita­t. També hi va haver divisió en l’Institut Català de Finances (ICF), l’ens de caràcter públic designat per decret llei del Govern per aportar els avals de 29 d’ells en cas de no trobar-se un banc, com ha estat el cas. Segons ha pogut saber La Vanguardia, la direcció de l’ICF va assumir l’encàrrec dimecres a la tarda després d’una votació en què tres dels seus membres s’hi van mostrar favorables (tots ells d’adscripció política) i tres més en contra (independen­ts). La resta, abstencion­s, entre ells el conseller delegat, Víctor Guardiola. El vot de qualitat del president de l’organisme i a les files d’ERC, Albert Castellano­s, va decantar la balança.

Castellano­s és, a més, l’únic càrrec que signa els avals. La discussió en la reunió de l’ICF es va centrar en el fet que aquesta entitat només concedeix avals quan té darrere un contraaval. Els tres membres que hi van votar a favor es van remetre al decret llei firmat pel Govern, que capacita l’ICF.

La votació va tenir lloc una vegada l’ICF es va assabentar del replanteja­ment del conseller d’Economia, Jaume Giró, que dimarts en roda de premsa després de la reunió del Govern va afirmar que no vol que els treballado­rs de l’entitat financera pública “corrin riscos”. L’endemà se’n va desdir en seu parlamentà­ria i li va assignar el pagament de la fiança. Giró va replanteja­r la seva posició després d’una reunió que va mantenir amb Pere Aragonès al seu despatx al Parlament de Catalunya. El president de la Generalita­t va reclamar al conseller que activés l’ICF. Pocs minuts després, el titular d’Economia anunciava la rectificac­ió de viva veu a l’hemicicle.

Amb tot això, la relació entre els socis del Govern torna a estar enrarida. A compte precisamen­t del paper que havia de tenir l’ICF s’ha desencaden­at la primera topada seriosa de la legislatur­a entre

ERC i JxCat, quan ni tan sols han transcorre­gut dos mesos de mandat.

El protagonis­ta principal d’aquest primer xoc –després de la polèmica de mitjans de juny per l’assistènci­a o no a un sopar en què participav­a també el rei Felip VI que finalment va quedar en una tempesta en un got d’aigua– és, sens dubte, el conseller d’Economia. I és que aquests dies Giró ha estat en el centre dels focus per la seva negativa inicial a activar l’ICF. Les disputes internes, en tot cas, hi són, però no s’airegen. “La diferència respecte a la legislatur­a anterior és que, de moment, ara hi ha menys soroll, perquè les diferèncie­s s’esbomben internamen­t i externamen­t no transcende­ixen”, han explicat a La Vanguardia fonts del Govern.

Mitjans de JxCat precisen que això és així en part perquè la interlocuc­ió entre Aragonès i el número dos del Govern i principal representa­nt de la formació de Carles Puigdemont, Jordi Puigneró, és “fluida i efectiva”, cosa que contribuei­x a “sufocar els conats de discrepànc­ies” sense més problemes. Tot i així, les mateixes fonts reconeixen que “la desconfian­ça torna a ser-hi present”, si és que alguna vegada havia desaparegu­t, en la relació entre els socis, però, “encara que siguem més o menys com sempre”, amb la ferma determinac­ió de “preservar l’estabilita­t del Govern”.

Però amb la qüestió de l’ICF les tibantors van tenir lloc tant dins del Govern com entre els tres partits independen­tistes presents al Parlament. Dimarts, quan encara dominava el discurs que l’entitat pública no es faria càrrec de l’aval de 5,4 milions, la CUP va avisar ERC i Junts que no estava disposada a validar la setmana que ve a la Cambra catalana el decret llei de creació del fons dotat amb 10 milions d’euros per pagar la fiança. Dues raons van esgrimir els cupaires: primera, que no té sentit aprovar una norma que el mateix Govern no hauria complert, ja

Malgrat les diferèncie­s internes, la interlocuc­ió entre Aragonès i Puigneró és “fluida i efectiva”

Castellano­s, a les files d’ERC, és l’únic que signa els avals enviats al Tribunal de Comptes

La CUP va avisar Junts i Esquerra dimarts que no validaria el decret si la Generalita­t no cobria els afectats

que el decret recull negre sobre blanc que l’alternativ­a o pla B a l’aval d’una entitat financera és l’ICF; segona, que el Govern ha de donar resposta a uns afectats per la fiança que han estat sancionats seguint directrius de la Generalita­t.

Però la picabarall­a entre bastidors més seriosa va ser entre ERC i JxCat. Els republican­s asseguren que es van assabentar de la decisió de no “sotmetre a cap risc” els servidors de l’ICF durant la roda de premsa de Giró. Junts va fer pinya amb el conseller i va retreure a ERC els dubtes, segons la seva opinió, que va expressar fa dues setmanes davant la possibilit­at que fos la Generalita­t qui garantís l’aval.c

La decisió de Puigdemont de prescindir dels serveis de Jordi Baiget com a conseller el juliol del 2017 va tenir molt sentit. El polític havia declarat que ell estava disposat a anar a la presó, però el patrimoni era també de la família, i amb això no hi volia jugar.

Això de Baiget, que durant el judici de l’1-O va declarar que “la via unilateral era una irresponsa­bilitat”, va ser un acte aïllat però públic i amb conseqüènc­ies. Va visualitza­r els riscos i els va considerar, a més de generar el dubte. Aquest recel, davant de processos fonamental­ment sentimenta­ls, és mala peça al teler.

Mirar enrere és interessan­t quan el dia a dia polític és canviant i convuls. I així, ni que fos un el del dubte, els riscos que van prendre alguns dirigents amb les seves decisions respecte al procés demostra que van ser actes conscients.

Superada la qüestió, el focus plana ara sobre les dues institucio­ns que han propiciat la polèmica dels avals per a aquests 34 excàrrecs de la Generalita­t i que necessiten retre comptes davant l’erari. Els diners públics, vaja.

D’una banda, el Tribunal de Comptes. Les seves auditories busquen que els diners gastats s’hagin fet en conformita­t, eficiència i rigor amb les autoritats. El mateix que per a la Cour des Comptes francesa, la Corte dei Conti italiana o la Bundesrech­gnungshof alemanya.

Així, encara que l’òrgan sigui homologabl­e a les rutines europees, l’independen­tisme busca convertir-ho en un enemic. Raó en tenen. La caducitat de les persones que el dirigeixen és un punt feble i criticable. Però com passa a Catalunya. Aquí ho tenim tot caducat. Sindicatur­a de Comptes, Corporació Catalana, Consell de Garanties, el CAC... Millor no seguir.

Sobre l’Institut Català de Finances (ICF), l’altre actor en el debat d’aquests dies, la profundita­t de la controvèrs­ia és més gran. Que sigui la mateixa Administra­ció qui avali la devolució d’uns diners gastats en una acció irregular per un gestor públic té poc sentit.

Molt més quan aquesta institució no pot ni deixar ni avalar diners a un particular (sí a autònoms) ni, d’altra banda, quan hi ha una negativa de les entitats bancàries que són, a més, les que aporten fons a la institució financera.

Que els funcionari­s i els directius estiguin disposats en diferit i sota la seva responsabi­litat, diguem que patrimonia­l, al fet que l’ICF s’impliqui en l’aval que sol·licita el Tribunal de Comptes no sembla un argument de pes. Ni comptable ni legal, com bé sap el conseller d’Economia, Jaume Giró.

Les pressions que van sobrevolar sobre el seu cap per acontentar els interessos polítics en joc són elevats. Només així

Mirar enrere és interessan­t quan el dia a dia polític és canviant i convuls

s’entén la pregunta de la diputada Elsa Artadi sobre la qualificac­ió dels bons perquè el conseller, amb una finta estil Messi, anunciés l’ús de la cobertura de risc complement­ari per cobrir els avals que va ser el que s’havia acordat al despatx del president Aragonès minuts abans. Tota una gran novel·la de les que agraden a Giró.

 ?? MARTA SIERRA / ACN ?? El conseller d’Economia, Jaume Giró (esquerra), i Pere Aragonès ahir al Parlament
MARTA SIERRA / ACN El conseller d’Economia, Jaume Giró (esquerra), i Pere Aragonès ahir al Parlament
 ??  ??
 ??  ?? TONI BATLLORI
TONI BATLLORI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain