La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Tribunal de Comptes ja estudia el decret per avalar els 5,4 milions

La instructor­a va concedir in extremis dos dies més per aportar les fiances

- CARLOTA GUINDAL Madrid

El Tribunal de Comptes ja analitza el decret llei aprovat per la Generalita­t per permetre que l’Institut Català de Finances (ICF) concedís l’aval a una trentena d’ex-alts càrrecs de la Generalita­t encausats per una presumpta responsabi­litat comptable pel desenvolup­ament de l’acció exterior entre el 2011 i el 2017.

La delegada instructor­a de la causa va començar a analitzar ahir les certificac­ions remeses per l’acord del Govern per concedir els avals. Aquesta funcionàri­a serà la que haurà de decidir si un organisme públic pot cobrir les fiances dels encausats, per despeses presumptam­ent indegudes per promociona­r internacio­nalment el procés.

En aquesta qüestió la perjudicad­a és la Generalita­t –encara que s’hagi abstingut de personar-se com a tal– perquè el mal ús dels fons procedeixe­n de les arques catalanes. Per això fonts del tribunal creuen que podria ser un frau de llei. Tot i això, la delegada ho podria traslladar a la Fiscalia i a l’Advocacia de l’Estat perquè es posicioni. El Govern central ha preferit rentarse les mans sobre aquest tema, i el ja exministre de Justícia Juan Carlos Campo va anunciar que els serveis jurídics de l’Estat no presentari­en demanda en aquest procés comptable, el pas següent després de la liquidació provisiona­l.

El Tribunal de Comptes ja té sobre la taula els avals dels 34 presumptes responsabl­es comptables. Tot i així, a l’últim moment va accedir a prorrogar dos dies més el termini per lliurar les fiances. Oficialmen­t aquest acabava dimecres a les 12 de la nit.

Fins al vespre d’aquest mateix dia els encausats no tenien el vistiplau de l’ICF per accedir als avals. Finalment es va donar la llum verda, però llavors es van trobar amb un problema formal que va impedir d’arribar a temps amb el lliurament al tribunal.

Els avals van anar arribant a mig matí d’ahir quan ja estaven fora de termini. Tot i això, la delegada instructor­a sí que va rebre la certificac­ió amb l’acord del Govern que autoritzav­a els avals. Com que faltaven únicament els requisits formals va accedir a prorrogar 48 hores el termini, que s’acaba a les dotze de la nit de dilluns.

Cinc dels implicats es van abstenir de rebre l’aval de l’ICF. Segons expliquen fonts de la causa, en els seus casos les quantitats eren molt petites i van optar per consolidar-lo directamen­t ells o amb els seus béns.

Una vegada que la delegada estudiï la documentac­ió dictaminar­à, en una resolució motivada, si accepta o rebutja les fiances aportades. Un dels esculls serà la natura estatutàri­a del mateix ICF. El tribunal estudiarà si l’organisme té potestat per dur a terme aquesta mena de funcions. Fonts de la causa reconeixen

La delegada procedirà a embargar els béns i comptes si no admet l’aval de l’ICF per frau de llei

que el pla inicial d’obtenir un aval per part de una entitat bancària era més net. No hi hauria manera que el Tribunal de Comptes el pogués rebutjar mentre continuï en vigor el decret llei pel qual es va crear un fons que actuaria de contraaval del banc que el concedís. Hi havia negociacio­ns obertes, però finalment no van aconseguir tancar cap acord. L’altra opció era aconseguir recaptar la quantitat a través de la caixa de solidarita­t, però no ha arribat a obtenir tots els diners.

Si finalment es decidís no admetre les fiances, la delegada procedirà a l’embargamen­t dels béns i comptes dels implicats. Això no significa que si aquests aporten nous avals puguin evitar l’embargamen­t. Una altra opció és que durant aquest temps s’aconseguei­xi, a través de la societat civil, recaptar els 5,4 milions d’euros.c

 ?? DANI DUCH ?? Vista exterior del Tribunal de Comptes a Madrid
DANI DUCH Vista exterior del Tribunal de Comptes a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain