La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Moncloa reobre el contacte amb el PP, sense avenços per renovar el CGPJ

El ministre Bolaños intenta greixar la relació amb els aliats de legislatur­a

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

El renovat Govern de Pedro Sánchez ja va constatar dimecres –amb els decrets dels interins i de les mascaretes– que té la mateixa i molt ajustada majoria parlamentà­ria per avalar les seves iniciative­s. Que ni els seus socis de legislatur­a ni ningú no li regalaran mai res i que qualsevol negociació l’obligarà a cedir en alguns dels seus plantejame­nts. I és molt conscient, també, que el

PP és un mur infranquej­able amb qui molt difícilmen­t podrà arribar a cap consens la resta de la legislatur­a. Tampoc per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), per molt que ho demani una vegada i una altra la Comissió Europea, malgrat que l’òrgan de govern dels jutges ja s’encamina als mil dies amb el mandat caducat.

“Soc un home de pactes”, diu a tall de presentaci­ó el nou ministre de la Presidènci­a i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños. I entre les seves comeses declaraços des hi ha “reiniciar la relació” amb el PP, malgrat el xoc entre Pedro Sánchez i Pablo Casado, amb la intenció de “crear un clima de diàleg favorable” que permeti almenys desbloquej­ar el Poder Judicial i la resta dels òrgans constituci­onals que estan en funcions. No és totalment impossible, ja que el Govern i el PP sí que van aconseguir pactar al febrer la renovació del consell d’administra­ció de RTVE –en una negociació que ja va pilotar Bolaños des de la Moncloa–, però Casado continua sense cedir.

Bolaños va fer ahir el primer pas per reiniciar la interlocuc­ió amb el PP telefonant en primer lloc a la seva portaveu al Congrés, Cuca Gamarra. “Una primera presa de contacte, que ha durat uns 15 minuts i ha transcorre­gut en un clima cordial i dialogant”, va informar la Moncloa. Tots dos van acordar mantenir una reunió presencial ja al setembre, quan es reprenguin les sessions plenàries del Congrés.

Tampoc no ho pretenia, almenys ara per ara, però la breu conversa no va aconseguir avenper desbloquej­ar el Poder Judicial. Fonts del PP van reduir la durada de la trucada a “poc més de deu minuts” i es van mantenir ferms respecte al CGPJ: “No hi ha res de nou”. Després d’haver al·legat nombroses “excuses”, a parer del Govern, per mantenir el bloqueig, Casado exigeix ara canviar el sistema d’elecció dels vocals perquè almenys la meitat siguin designats pels mateixos jutges. Es tracta d’una opció que Bolaños descarta, ja que manté el mateix sistema d’elecció dels últims 30 anys que va permetre al PP imposar una majoria conservado­ra al Poder Judicial a què ara no vol renunciar.

Fonts parlamentà­ries no entreveuen ara per ara un acord en aquest sentit entre el Govern i el PP. Tot i això, donen per fet que Bolaños provarà de “reconduir”

“Soc home de pactes”, diu el nou ministre de la Presidènci­a davant la seva ronda amb els grups

la situació a partir del setembre. El ministre va continuar la seva primera ronda de contactes telefònics amb els portaveus d’Esquerra, Ciutadans, el PNB, EH Bildu i el PDECat. Fins i tot va telefonar, sense èxit, al de Vox. I avui completarà la ronda, també amb els portaveus d’Unides Podem i del PSOE, Pablo Echenique i Adriana Lastra. Amb tots ells quedarà per reunir-se ja al setembre.

Bolaños vol tornar a greixar relacions en tres direccions: amb el PP i amb un Cs que vulgui mantenir la seva “utilitat”; amb els socis i aliats de legislatur­a, i amb la mateixa coalició governamen­tal, per evitar els “xerrics” interns. Alguns aliats ja van valorar molt positivame­nt la substituci­ó de Carmen Calvo per Félix Bolaños, amb qui la majoria asseguren que mantenen bona relació, ja que entenen que ara la seva interlocuc­ió amb el Govern serà més fluida i efectiva. A més, Rafael Simancas –un altre “vell conegut” de tots ells– és el nou secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, cosa que consideren que abundarà en la millor entesa que reclamen.c

 ?? EP ?? El ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, anant cap a la tribuna de la sala de premsa a la Moncloa divendres
EP El ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, anant cap a la tribuna de la sala de premsa a la Moncloa divendres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain