La Vanguardia (Català-1ª edició)

El poder del PSC a Madrid

Militants i afins del partit ocupen càrrecs clau al Govern de Pedro Sánchez

- LUIS B. GARCÍA Barcelona

El PSC té raons per sentir-se reforçat amb la remodelaci­ó del Govern central que va dur a terme el president Pedro Sánchez. La nova ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i el pròxim secretari d’Estat de Comunicaci­ó Francesc Vallès, s’han convertit en els dos exponents d’una xarxa d’influència que el partit de Salvador Illa ha teixit a Madrid.

Després de passar per Sanitat, Illa s’ha convertit en l’interlocut­or de Pedro Sánchez sobre Catalunya, i el PSC vol ser un actor inesquivab­le per a Pere Aragonès, perquè “el poder és a Madrid, amb els fons europeus”, adverteixe­n al partit. Per això, la formació compta amb dirigents afins en esferes de poder clau.

Meritxell Batet és la tercera autoritat de l’Estat. Va ser de la màxima confiança de Pedro Sánchez i es va arribar a presentar com a número dos per Madrid a les eleccions del 10-N del 2015 per després ser ministra de Política Territoria­l i ocupar un paper rellevant en les relacions amb Catalunya.

En l’àmbit parlamenta­ri, el PSC també disposa d’un grup de dotze diputats, entre ells José Zaragoza, ex-secretari d’Organitzac­ió del partit i ara a la direcció del grup socialista al Congrés.

L’exalcaldes­sa de Gavà és de la confiança d’Illa. Abans de ser ministra no era estrany sentir el líder del PSC com la destacava entre els alcaldes del seu partit. Ara agafa les regnes d’una de les carteres clau per a la recuperaci­ó econòmica, ja que controlarà la segona dotació de recursos més gran del pla espanyol de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a.

Dels 70.000 milions d’euros previstos en el pla, un 20,7% (14.407 milions) passaran per les seves mans. La meitat (6.536 milions) seran per a infraestru­ctures de recàrrega elèctrica i millorar Rodalies –necessitat imperiosa a Catalunya–, i 6.667 milions més, per a obres com els corredors Mediterran­i i l’Atlàntic. panyol Alta Velocitat Meca Medina.

A més, sobre la taula de Raquel Sánchez hi ha un tema sobre el qual el partit ha fet bandera: l’ampliació de l’aeroport del Prat, on compten amb la complicita­t del president d’Aena, Maurici Lucena, que hauria estat conseller d’Economia si Illa hagués aconseguit ser president.

El primer secretari del PSC no va ocultar la decepció per haver deixat el Ministeri de Política Territoria­l. La interpreta­ció general és que Sánchez l’ha degradat, però ningú no discuteix l’experta veu d’Iceta sobre Catalunya.

Al partit socialista diuen que “Iceta és diàleg” i que “tindrà feina” al capdavant de Cultura i Esports. La Generalita­t ha presentat candidatur­a per optar als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030, i per a aquesta qüestió tindrà a les seves ordres un altre membre del partit, Albert Soler, secretari general d’Esports.

El nou responsabl­e de comunicaci­ó de la Moncloa té una gran amistat amb Óscar López, nou cap del Gabinet de Pedro Sánchez, i és de la confiança d’Illa. “Tenen relació des de fa molt de temps” i Vallès “ajuda a la cuina”, asseguren al partit.

El seu reinici al més alt nivell li atorga un paper decisiu en el relat del Govern central, i, per tant, en la qüestió catalana. A Presidènci­a coincidirà amb tres noms més del PSC: David Lizoain i Adrià Sánchez (Oficina d’Estudis) i Oriol Escalas, assessor en temes relacionat­s amb la UE.

Raül Blanco comparteix amb Raquel Sánchez els seus inicis en la política municipal (va formar part de l’equip de l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín) i l’aposta per Pedro Sánchez quan aquest es va presentar a les primàries del PSOE. Va formar part de Presidènci­a amb Montilla i és membre de la comissió executiva del PSC.

D’ell dependrà la gestió d’abundants recursos. La dotació més gran del pla de recuperaci­ó (16.075 milions, un 23,1%) serà per “modernitza­r i digitalitz­ar el teixit industrial i de la pime”.

Catalunya representa un 26% del PIB industrial, i el sector de l’automoció hi té un gran pes. El Govern espanyol hi destinarà 4.295 milions, sobretot per al desenvolup­ament del cotxe elèctric, i el grup Volskwagen ja ha anunciat la intenció de fer de la factoria de Seat a Martorell una fàbrica específica d’aquests vehicles.

El càrrec que ocupa l’exsíndic d’Aran al Ministeri de Transició Ecològica també és important per a Catalunya. El març d’aquest any el Govern central va aprovar destinar 10.000 milions a mesures contra la despoblaci­ó en el marc del pla de recuperaci­ó, que preveu 14.407 milions d’euros, un 20,7% del total.

A Espanya hi ha 6.800 municipis amb menys de 5.000 habitants, i a Catalunya 730 dels 947 estan per sota d’aquest llindar, més de 480 amb menys de 1.000 habitants.

El director de Governança Pública és secretari de formació del PSC i va ser assessor de polítiques socials de l’expresiden­t Montilla. Va arribar al Ministeri de Política Territoria­l amb Iceta i un altre home de la confiança d’Illa, Víctor Francos, que es va ocupar de l’última campanya del líder de l’oposició a Catalunya.

Francos seguirà el rumb d’Iceta a Cultura i Bayón passarà a dependre, amb el mateix càrrec, del Ministeri d’Hisenda que dirigeix María Jesús Montero. En qualsevol cas, el pla de recuperaci­ó del Govern preveu destinar 4.315 milions (6,2% del pla) a modernitza­r les administra­cions públiques, que han d’arribar a autonomies i a ajuntament­s.

Raquel Sánchez gestionarà un 20,7% dels 70.000 milions del pla de recuperaci­ó econòmica d’Espanya

El secretari general d’Indústria, cartera que decidirà sobre el paquet d’ajuts més gran de la UE, és del PSC

Diferents dirigents del partit ocupen la cúpula d’empreses públiques o participad­es com ara Renfe o Aena

El PSC també té altres dirigents a la cúpula d’empreses públiques o participad­es, com Hispasat (Jordi Hereu), Enagás (Toni Llardén), Indra (Marc Murtra) o Zona Franca (Pere Navarro).c

 ?? ISABEL INFANTES / EP ?? Salvador Illa saluda Raquel Sánchez a la presa de possessió de la nova ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana
ISABEL INFANTES / EP Salvador Illa saluda Raquel Sánchez a la presa de possessió de la nova ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain