La Vanguardia (Català-1ª edició)

El BCE avala la recuperaci­ó

-

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va ser molt clara ahir al final de la reunió del consell de governador­s de la institució. “Ningú no vol arriscar-se –va dir– que la recuperaci­ó pugui descarrila­r per haver ajustat prematuram­ent l’aixeta creditícia”. En aquests moments, malgrat l’intens repunt de l’economia que es registra en tota la zona euro, l’expansió dels contagis de la variant delta de la covid provoca a més molta incertesa per l’impacte que pugui tenir en sectors tan importants al continent com són el turisme i l’hostaleria.

Els tipus d’interès actuals –històricam­ent baixos– i el potent arsenal d’injeccions monetàries del BCE, com a conseqüènc­ia, continuen sense canvis i amb la voluntat de mantenir-se així fins que la pandèmia es declari definitiva­ment vençuda. Això és una garantia per preservar les condicions de finançamen­t favorables per a tots els sectors de l’economia.

Lagarde va reconèixer que en el si del consell de governador­s hi va haver discussion­s “marginals” sobre la millor política monetària a seguir. La doctrina expansiva i acomodatíc­ia del seu antecessor, Mario Draghi, continua. El record del president anterior, Jean-Claude Trichet, que fa més de deu anys va optar per apujar massa aviat els tipus d’interès i amb això va provocar la recaiguda de l’economia europea en la recessió, encara pesa. El BCE, per tant, aprèn del passat.

La missió de la política monetària del BCE, segons els seus estatuts, és mantenir la inflació ajustada a l’objectiu fixat per la institució. Per poder continuar amb l’actual suport a l’activitat econòmica i garantir una recuperaci­ó intensa i duradora, l’estratègia de Lagarde ha estat elevar l’objectiu d’inflació. Així, d’un objectiu per sota i proper al 2%, s’ha passat que sigui el 2% i que fins i tot pugui estar transitòri­ament per sobre d’aquesta xifra fins que s’ajusti a l’establert de forma duradora. Això li dona la justificac­ió necessària per mantenir la política monetària acomodatíc­ia fins que es consolidi la recuperaci­ó econòmica per a tranquil·litat de tots. L’horitzó que s’ha marcat és de tres anys. Suposa, per tant, un missatge d’estabilita­t monetària i creditícia per a mercats financers, governs, empreses i consumidor­s, que s’havien inquietat, per la possibilit­at que la pujada de la inflació de la zona euro al 2% al maig i a l’1,9% al juny pogués comportar també un pròxim augment dels tipus d’interès. Però el BCE considera que aquest repunt de la inflació és temporal, ja que la inflació subjacent està en el 0,9%, i que per tant no exigeix fer canvis en la política monetària. Amb això Lagarde avala la recuperaci­ó.c

Els baixos tipus d’interès i l’expansió monetària continuen fins que acabi la covid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain