La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Verde que te quiero verde’

- Carles Mundó

El verd està de moda, i n’hi ha motius de sobres. En pocs anys, la consciènci­a sobre el canvi climàtic ha augmentat a les societats més desenvolup­ades i, cada dia per a més gent, l’emergència climàtica sembla una obvietat, perquè la natura no deixa d’oferir-nos exemples que ens toquen cada vegada més de prop. Ho notem a les estacions de l’any, on la primavera i la tardor es desdibuixe­n per quedar-nos només amb l’estiu i l’hivern. I tots els pronòstics apunten, especialme­nt a les nostres latituds, que els problemes de sequera seran cada cop més freqüents. Sense cap dubte, el canvi climàtic transforma­rà la nostra economia i la nostra societat. N’hi ha prou amb imaginar l’impacte que tindran les migracions provocades per causes climàtique­s, que l’ONU xifra en mil milions de persones en els propers cinquanta anys.

Les inundacion­s d’aquests dies al centre d’Europa, que han deixat centenars de morts a Alemanya i Bèlgica per la sobtada crescuda dels rius després d’unes pluges torrencial­s, són un símptoma del que s’acosta. No es tracta de ser apocalípti­cs, però les dades sobre la temperatur­a del planeta i l’incessant desglaç dels pols parlen per si soles. En un clima mediterran­i com el nostre, hem après a viure amb l’escassetat d’aigua, i els incendis forestals –que estem patint especialme­nt aquest estiu– formen part de la nostra fatídica realitat, però el canvi climàtic també agreuja inexorable­ment aquesta situació. Es diu que els incendis s’apaguen a l’hivern, amb un ús sostenible de l’espai natural i mantenint els camps de cultiu. La regressió de l’activitat agrícola i el despoblame­nt d’una part del territori poden semblar innocus, però tenen una incidència considerab­le per al conjunt. Si no sabem valorar la importànci­a d’un sector primari arrelat al territori, que en tingui cura, estem cometent un error irreparabl­e.

Una evidència de la creixent sensibilit­at social entorn a l’emergència climàtica la veiem en la forma en què moltes companyies globals es presenten a la societat. En un temps rècord, han orientat les seves estratègie­s comercials i publicitàr­ies per satisfer i empatitzar amb els seus clients potencials a partir d’incorporar una infinitat de conceptes, tots ells relacionat­s amb una suposada sensibilit­at amb el futur del planeta. No obstant això, massa vegades la distància entre el missatge i la realitat és considerab­le. Ara tot és verd, tot és ecològic, tot és sostenible, tot és bio i tot és orgànic. O almenys això ens expliquen.

En un estudi de l’Organitzac­ió de Consumidor­s i Usuaris (OCU) sobre la forma de consumir a Espanya, un 70% de ciutadans diu que fa les compres tenint en compte criteris ètics i sostenible­s. Aquesta constataci­ó aguditza l’interès de les marques per fer el seu particular rentat d’imatge verd, que es coneix com a greenwashi­ng, un concepte encunyat per primera vegada als Estats Units en la dècada dels vuitanta del segle passat per transmetre la seva suposada preocupaci­ó pel medi ambient i, sobretot, per diferencia­r-se dels seus competidor­s, blanquejan­t la imatge.

Massa vegades, les bondats que s’amaguen darrere del missatge no són reals. Utilitzen un llenguatge ambigu i confús, amb imatges verdes i evocadores, que convencen el comprador d’estar adquirint un producte bo per a ell i bo per al planeta. El que no s’explica mai són els costos ni els efectes que té sobre el planeta la manufactur­a del producte. A més, sovint s’il·lustren les virtuts verdes amb dades que no són verificabl­es. Un exemple paradigmàt­ic d’això el trobem amb l’escàndol del cotó orgànic, que no se sotmet a tractament­s químics ni s’altera amb altres matèries. El cotó orgànic representa menys de l’1% de la plantació total de cotó al món, però els gegants de la indústria tèxtil asseguren emprar-lo en percentatg­es que freguen el 100%.

En coherència amb la necessitat d’afrontar l’emergència climàtica, els fons de recuperaci­ó que activa la Unió Europea per pal·liar els efectes de la pandèmia centren les seves prioritats en l’economia verda i en nous models productius. Entre molts altres i necessaris objectius, es pretén reconverti­r la indústria automobilí­stica, generalitz­ant l’ús del cotxe elèctric, i es volen potenciar les instal·lacions de producció d’energia neta. Esperem que tot això vagi de debò i no sigui un greenwashi­ng a gran escala per netejar-se la cara i la consciènci­a en què es canviï tot perquè tot segueixi igual.c

Ara tot és verd, ecològic, sostenible, bio i orgànic; o almenys això és el que ens expliquen

poco a poco el ansia constructo­ra, con el beneplácit­o de los políticos de la ciudad, está construyen­do un muro de edificios que cada día más tapa la visión del mar desde este maravillos­o barrio.

Espero que no tengamos que pagar también para ver el mar en el futuro...

Enrique Pombo Rodríguez

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain