La Vanguardia (Català-1ª edició)

La cinquena onada desborda les ucis

El nombre de pacients en intensius augmenta un 43% en tres dies a Catalunya L’increment continuarà perquè pugen els contagis en més grans de 50 anys El conseller Argimon adverteix que la situació és “molt crítica”

- JOSEP CORBELLA Barcelona

El nombre de pacients ingressats a les ucis per covid en hospitals de Barcelona ja supera els llits d’intensius de què disposaven aquests centres, cosa que els ha obligat a derivar pacients crítics a altres àrees i a suspendre intervenci­ons quirúrgiqu­es d’altres malalties.

S’ha arribat a aquesta situació després que a Catalunya els pacients covid ingressats a les ucis hagin augmentat un 43% en només tres dies, cosa que no s’havia vist des del març del 2020. S’ha arribat a aquest punt després que la cinquena onada de la covid, que al principi havia afectat sobretot persones joves, s’hagi estès a grups d’edats més grans.

Tot i que el pic de la cinquena onada s’ha superat a Catalunya perquè els contagis han començat a baixar entre adolescent­s i adults joves, els diagnòstic­s encara continuen en augment en tots els grups d’edat de més de 50 anys, adverteix Clara Prats, investigad­ora del grup de biologia computacio­nal Biocomsc de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya. Per això, “és inevitable que el nombre de pacients ingressats a les ucis augmenti encara més els pròxims dies”.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va avançar ahir que els pacients covid ingressats a les ucis, que dimecres eren 440, superaran els 500 aquest cap de setmana. Va assenyalar també que “el pic als hospitals trigarà dues o tres setmanes a arribar”, cosa que fa preveure que l’augment continuarà fins a la primera quinzena d’agost. La situació és “molt crítica”, va advertir Argimon en roda de premsa.

“El panorama és negríssim”, corrobora Joan Ramon Masclans, cap del servei de medicina intensiva de l’hospital del Mar, on ahir tenien 22 pacients covid en cures intensives. La capacitat teòrica de l’uci de l’hospital és de 18 llits, dels quals quatre estan previstos per a pacients coronaris. “La capacitat de l’uci està desbordada”, observa Masclans, cosa que ha obligat a atendre altres pacients que necessiten cures intensives en àrees diferents, com la de reanimació postquirúr­gica i la de semicrític­s.

La situació és semblant a l’hospital de Sant Pau –amb 28

Nombre de pacients ingressats en uci per covid a Catalunya S’ha multiplica­t gairebé per quatre en tres setmanes i l’augment s’ha accelerat en els últims dies

500 400 300 200 100 pacients covid en una uci amb una capacitat teòrica de 30 per atendre també altres patologies– i al de Vall d’Hebron –amb 49 pacients covid, quan la capacitat de l’uci del seu hospital general era de 32 llits–.

Vall d’Hebron ha recorregut a les ucis del seu hospital maternoinf­antil i del seu edifici de traumatolo­gia, a més de l’edifici Garbí situat a Vallcarca, que disposa de 32 llits per a pacients crítics i semicrític­s. “Disposem d’espai per créixer, però falta personal”, adverteix Ricard Ferrer, cap del servei de Medicina Intensiva de Vall d’Hebron, que qualifica la situació de “molt preocupant”.

Tots els hospitals afectats per la nova allau de casos de covid estan ajornant cirurgies que estaven programade­s, en molts casos de pacients que fa mesos que estan en llista d’espera. “L’activitat essencial es manté, com la cirurgia de càncer i les urgències, però ens hem vist obligats a desprogram­ar molta

activitat quirúrgica no essencial”, informa Jordi Mancebo, director del servei de medicina intensiva de Sant Pau. “Si jo estigués en llista d’espera per a una intervenci­ó i me la desprogram­essin, m’enfadaria quan veiés les conductes poc responsabl­es de la gent que es posa en situacions en què hi ha risc de contagi”.

El que intentaran evitar tant sí com no els hospitals és reorganitz­ar les vacances del personal de les ucis perquè “les necessiten, estan físicament i psicològic­ament esgotats”, assenyala Masclans, de l’hospital del Mar. “Molts estan irascibles, s’enfaden per qualsevol cosa, de vegades no poden contenir les llàgrimes. No ho havia vist mai abans de la pandèmia. Si els diem que han d’anul·lar les vacances, es desesperar­an”.

Els hospitals han de suspendre operacions de pacients que fa mesos que estan en llista d’espera

Metges i infermeres, al límit: “S’enfaden per qualsevol cosa, de vegades no poden contenir les llàgrimes”

Ferrer, del Vall d’Hebron, coincideix que “la gent està molt al límit. No podran continuar l’any que ve si ara no fan una pausa”.

Ningú no veu encara el final de l’onada als hospitals. El nombre d’adults joves ingressats per covid ha començat a baixar aquesta setmana. El grup de 20 a 39 anys va arribar al màxim de la cinquena onada el dilluns 18 amb 381 hospitalit­zats. Els dos dies següents va baixar a 353, cosa que representa un descens d’un 7,3%.

Però el grup de 60 a 69, que ara és la franja d’edat amb més hospitalit­zats per covid, ha pujat de 315 a 345 ingressats en aquests mateixos dos dies, un augment d’un 9,5%.

Darrere de cada una d’aquestes xifres hi ha persones, recorda Ferrer, que alerta sobre “les nou dones embarassad­es amb covid que hem tingut aquesta setmana a l’uci al Vall d’Hebron, que formen part dels grups d’edat on hi ha hagut més contagis les últimes setmanes. Fins i tot hem tingut parts a l’uci. És una cosa que no havíem vist en les onades anteriors”.

A Masclans, de l’hospital del Mar, l’ha impression­at “una adolescent de 13 anys en estat crític que ha hagut de ser intubada, posada en decúbit pron [de bocaterros­a, per augmentar la saturació d’oxigen a la sang], i que hem derivat a Sant Joan de Déu”.c

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Sis profession­als sanitaris atenen un pacient a l’uci de l’hospital Vall d’Hebron
MANÉ ESPINOSA Sis profession­als sanitaris atenen un pacient a l’uci de l’hospital Vall d’Hebron

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain