La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els 25 menors positius per covid a Malta tornen avui a Madrid

Els 19 restants, confinats però que han donat negatiu, s’hauran d’esperar a l’illa

- MARÍA JOSÉ ELÍAS REIN Barcelona

Dels 44 nens que havien viatjat a Malta amb l’acadèmia d’anglès Education First (EF) per perfeccion­ar l’anglès, els 25 que havien donat positiu per covid tornen avui a Espanya. Ho ha explicat a La Vanguardia una de les mares dels menors infectats, que espera ansiosa l’arribada del seu fill d’11 anys, confinat en un hotel de l’illa. El Ministeri d’Afers Exteriors també ha confirmat que un vol especial gestionat per l’ambaixada espanyola a l’illa, només amb els positius, sortirà avui de Malta a les 13.30 hores amb una arribada prevista a Madrid a les 16 hores.

La quarantena d’alumnes, d’entre 11 i 14 anys, es van contagiar de covid a Malta i estan confinats a l’AX Seashells Sunscrest Hotel des de dilluns.

Mentrestan­t, els 19 restants, confinats per ser contacte estret però que van donar negatiu, ara com ara hauran de complir els 14 dies de quarantena maltesa, inestarà formen des del ministeri. Igualment, “continuem fent gestions”.

Una vegada arribin a Madrid, els pares podran recollir els seus fills i emportar-se’ls pels seus propis mitjans –en vehicles privats– fins al seu lloc de residència, on hauran d’estar aïllats. Això els han comunicat als pares tant des de l’ambaixada d’Espanya a Malta com des d’EF.

Les famílies havien denunciat EF per haver deixat “a l’estacada” els seus fills, llevat d’una única monitora que va quedar a càrrec dels 44 menors. La tornada estava prevista per al 28 d’aquest mes, però el 19 de juliol l’empresa va comunicar als pares, per mitjà d’un SMS, que hi havia un positiu al grup i que activaven el protocol. Aquest va ser l’únic contacte que EF va mantenir amb els progenitor­s. “El meu problema no és que el meu fill d’11 anys hagi agafat covid i estigui confinat. És que estan deixats de la mà de Déu, que ningú no els mirarà els símptomes, no tenim informació per part d’EF. Ni tan sols m’han dit fins quan confinat el meu fill, una falta d’informació total”, denunciava una de les mares.

“Sisplau, necessitem informació de l’estat de salut dels nostres fills, cap metge no els ha anat a veure i EF no informa ni atén el telèfon. Ens poden ajudar a portar-los a casa?”, preguntava un dels pares a l’ambaixada d’Espanya a Malta mitjançant Twitter.

Per la seva banda, EF ha assegurat en un comunicat i en declaracio­ns del seu director general, Xavier Martí, que a Malta disposen d’“un equip amb molta experiènci­a format per fins a nou persones que són a Malta donant tot el suport possible als nens”.

Però les famílies expliquen que “quan parles amb els nens et diuen que es troben malament i que només passa algú i deixa un termòmetre i una pastilla a la porta”. També expliquen que de les tres monitores que acompanyav­en els menors, dues van tornar a Espanya i van deixar sola l’altra a càrrec dels 44 menors. “No sabem si van rebre ordres d’EF o van buscar un vol pel seu compte”, manifesten. Les dues persones que van tornar a Espanya haurien anat amb dues nenes que havien donat negatiu: “No sé per què la resta dels 19 negatius no van venir, no sé el criteri de selecció. EF no ha respost a les preguntes sobre aquesta qüestió fetes per La Vanguardia , però al comunicat assegura que “estem fent tot el que està a les nostres mans”.

Les famílies dels menors estudien la possibilit­at d’emprendre accions legals contra l’empresa, però ara per ara “el meu objectiu és tenir el meu fill a casa”, diu una de les mares. “A veure si s’acaba aquest malson”, afegeix una altra d’elles, que espera retrobar-se amb la seva filla aquesta mateixa tarda.c

Les famílies denuncien que els seus fills no han estat atesos correctame­nt per Education First

 ?? GOOGLE MAPS ?? L’hotel on els joves han estat confinats des de dilluns
GOOGLE MAPS L’hotel on els joves han estat confinats des de dilluns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain