La Vanguardia (Català-1ª edició)

Suport sanitari a la directora balear imputada per haver confinat 200 joves

- NEKANE D. HERMOSO Palma

Institucio­ns sanitàries i polítiques donen suport a la directora de Salut Pública de les Balears, Maria Antònia Font, després d’haver estat imputada per un possible delicte de detenció il·legal dels estudiants de viatge que van quedar confinats en un hotel de Mallorca perquè eren contactes estrets d’alguns contagiats. Una jutgessa de Palma ha admès la querella presentada per una de les mares dels joves aïllats, ja que entén que es pot haver comès un delicte de detenció il·legal.

La Societat de Salut Pública de Catalunya i de Balears va emetre ahir un comunicat en què mostra “preocupaci­ó i desaprovac­ió” per la “creixent intromissi­ó” d’alguns membres del poder judicial en decisions tècniques sanitàries orientades a disminuir el risc de contagis per la covid. Assenyala que se senten especialme­nt preocupats per la citació judicial a Font.

“Creiem que aquest tipus de decisions minen la credibilit­at i l’autoritat de les administra­cions sanitàries i contribuei­xen a la confusió respecte a la gestió de la pandèmia i a dificultar actuacions de caràcter urgent dirigides a la preservaci­ó de la salut pública”, afegeix el comunicat.

El Ministeri de Sanitat també ha sortit públicamen­t en defensa de la directora general, i la presidenta de les Balears, Francina Armengol, va mostrar ahir el seu suport a aquest alt càrrec de la Conselleri­a de Salut balear. Els partits de l’oposició a les Balears donen suport a la directora general, però denuncien un “nyap jurídic” del Govern d’Armengol, segons la diputada del PP Núria Riera.

La directora va firmar l’ordre per fixar el confinamen­t forçós de més de 200 joves que s’estaven en diversos establimen­ts de la Platja de Palma el 25 de juny. La Guàrdia Civil va ser enviada als

La Societat de Salut Pública de Catalunya i les Balears denuncia que els jutges minin la gestió de la pandèmia

hotels per confinar els joves a l’hotel covid de Palma. Molts dels joves s’hi van negar, de manera que va ser necessari aprovar ja de matinada una ordre administra­tiva. Aquesta mesura va ser anul·lada poc després per un tribunal de Palma, que va entendre que no estaven degudament justificad­es cadascuna de les ordres de confinamen­t.

Després de l’anul·lació, la immensa majoria dels confinats van abandonar l’illa a bord d’un vaixell pagat pel Govern balear. Només 45 joves van continuar la quarantena a l’hotel. Dels que es van traslladar amb vaixell a València, 14 van donar positiu a la prova PCR que se’ls va fer al final del viatge.

El Govern de Francina Armengol ha insistit en tot moment que tornaria a decretar el confinamen­t dels joves per una qüestió de salut pública, ja que s’ha demostrat que l’aïllament és la mesura més eficaç per trencar la cadena de contagis del virus.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain