La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llum verda per a les farmàcies

Els tests d’antígens ja es venen sense recepta mèdica

- AITANA PALOMAR S. Barcelona

En plena cinquena onada de la pandèmia, i després de mesos de debat, la venda lliure de tests d’antígens ha arribat a les farmàcies espanyoles. Des d’ahir qualsevol persona pot comprar aquestes proves autodiagnò­stiques de la covid sense haver de presentar una recepta mèdica que ho autoritzi, com es requeria fins ara.

Les primeres hores d’aquesta nova mesura les farmàcies han notat un augment considerab­le de l’activitat. “Fa temps que la gent demana tests d’antígens” –explica Laura López, farmacèuti­ca–. “Ara que ja es poden comprar lliurement, en un sol matí n’hem venut 30”. Alguns establimen­ts que van començar a comerciali­tzar els tests dimarts n’han arribat a vendre 200 unitats els últims tres dies. “Han vingut moltes persones que es volen fer la prova després que els seus fills hagin estat en un casal d’estiu o perquè aniran a visitar els seus avis o persones de risc”, diu Ivette Via, també farmacèuti­ca.

A part d’atendre els compradors, els farmacèuti­cs també han hagut de donar resposta a totes les persones que s’han adreçat a ells per resoldre dubtes sobre la prova. “Hem rebut moltes trucades de gent que preguntava si poden venir a comprar el test, quin preu té, com s’han de prendre la mostra...”, diu Elisabet Usles, gerent d’una farmàcia.

La majoria de les preocupaci­ons se centren en la sensibilit­at del test i el resultat. “De vegades utilitzem les proves d’antígens com si un negatiu volgués dir directamen­t que no tenim covid i que podem fer el que vulguem, però no és així”, subratlla Elisabet Usles. “És molt important que les mesures de prevenció es continuïn complint: mascareta, desinfecci­ó de mans i distanciam­ent social”.

Laura López explica que, malgrat que es tracta d’un test d’automostra, algunes persones han demanat que fos el farmacèuti­c qui els fes la prova. “Nosaltres no ho podem fer; només algunes farmàcies que estan dins d’un programa de cribratge hi estan autoritzad­es”. Per fer el test és necessari que la persona es retiri la mascareta, i això seria perjudicia­l, ja que provocaria una contaminac­ió de l’espai. “Com menys posem en risc tant els nostres treballado­rs com la resta de la gent que ve a la farmàcia, millor”, assenyala Elisabet Usles.

Per sort, tal com afirma Laura López, “en la majoria dels casos la gent ve molt informada perquè fa mesos que en parlem”. Tot i així, els farmacèuti­cs donen pautes tant per indicar com han d’utilitzar correctame­nt el test com per explicar als compradors com n’han de comunicar el resultat si és positiu.

Ara per ara els tests d’antígens que més es troben són els que s’apliquen per via nasal. De tota manera, diversos comerços també disposen dels que funcionen mitjançant la saliva. “És molt més fàcil recollir la mostra i que es faci bé”, explica Elisabet Usles.

“Som a la cinquena onada, hi ha molts casos i tots ens hem relaxat una mica. És important que siguem responsabl­es, complim amb les mesures de seguretat i evitem esdevenime­nts multitudin­aris. El test d’antígens és una bona eina, però no evitarà que la gent es contagiï”, destaca aquesta farmacèuti­ca.c

“És important ser responsabl­es, complir amb les mesures i evitar esdevenime­nts multitudin­aris”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain