La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’atracció del buit

- José R. Ubieto

Les temptative­s suïcides en adolescent­s han augmentat un 27% des de l’inici de la pandèmia, i en aquests moments a Catalunya ja són la primera causa de mort no natural entre els joves de 16 a 35 anys. Aquest augment es tradueix en més de 600 casos de nois i noies que han tingut alguna temptativa de suïcidi els últims mesos. Juntament amb ells cal afegir-hi l’increment significat­iu de les seves consultes a urgències amb autolesion­s o amb trastorns de la conducta alimentàri­a, sense oblidar les crisis d’ansietat i altres fenòmens de violència social i familiar.

Com hem d’entendre aquest fenomen? Sempre cal ser prudents per interpreta­r una conducta que admet moltes explicacio­ns i cap. No és segur que el mateix suïcida pugui explicar la decisió i, en qualsevol cas, es tracta d’un passatge a l’acte, una cosa que empeny a desaparèix­er. De vegades

Psicoanali­sta i professor de la Universita­t Oberta de Catalunya mostren –en les notes o els missatges en línia– un no voler saber res més del que no poden controlar ni suportar, sigui l’assetjamen­t que pateixen, la pressió que senten de l’entorn o dels mateixos ideals a què s’adhereixen. Això últim ajuda a entendre molts suïcidis de joves asiàtics que no toleren la possibilit­at d’un fracàs en els estudis o en la seva vida social.

La pandèmia va fer baixar la taxa de suïcidis i va tranquil·litzar molts joves, refugiats en el confort d’una llar segura lluny de les pressions. Han estat les desescalad­es –i especialme­nt l’última– les que han precipitat moltes decisions.

La tornada als hàbits (escolars, socials) no ha estat un camí de roses per a tothom: els ha tornat a una realitat que ja els costava i que, ara, els és més insuportab­le. L’exigència es revela més tirànica, en els estudis, a la feina o en els llaços socials. Les xifres que esmentàvem abans coincideix­en amb l’inici del curs que ara s’acaba.

Desbordats per l’angoixa, alguns la combaten amb una hiperactiv­itat social, i d’altres es llancen al seu propi buit, al no-res que els atreu, empesos pel sentiment de no trobar cap sentit a la vida, fenomen típic durant la pubertat. L’acte final té la virtut d’oposar una certesa ferma davant un dubte o una vacil·lació que es pot infinititz­ar i que, de vegades, els deixa confinats en els seus embolics mentals una temporada llarga.

Aquesta inquietud, que cadascú tramita com pot, troba una destinació a les xarxes socials, on la cambra d’eco (reps més del mateix que emets) amplifica les idees suïcides i dona el valor, de vegades, de passar a l’acte. La bona notícia és que cada vegada més influencer­s emeten missatges de suport als seus seguidors, que tenen tota la seva importànci­a, venint d’on venen.

Les temptative­s suïcides en adolescent­s han crescut un 27% amb la pandèmia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain