La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sant Carles de la Ràpita decidirà en una consulta si retalla el nom del municipi

- REDACCIÓ Tarragona

Sant Carles de la Ràpita o només la Ràpita. Aquest és el dilema. L’Ajuntament d’aquesta població del Montsià ha començat els tràmits per organitzar una consulta ciutadana que se celebrarà el 12 d’octubre. Estaran cridats a les urnes tots els veïns censats de més de 16 anys per decidir amb el vot si mantenen el nom actual del municipi o si prescindei­xen del Sant Carles, un afegit del segle XVIII en honor al rei Carles III, per dir-se oficialmen­t la Ràpita.

El Consistori ha posat en marxa la maquinària administra­tiva per organitzar la consulta popular. El nom complet o la Ràpita seran les dues opcions per triar, després que l’Institut d’Estudis Catalans avalés aquest última opció. El procés participat­iu està previst que se celebri després de l’estiu, el 12 d’octubre. El municipi, situat a prop del delta de l’Ebre, té al voltant de 15.000 habitants i els que tinguin més de 16 anys podran posicionar-se sobre la qüestió. Malgrat que el resultat de la consulta no pot ser vinculant, des de l’Ajuntament s’han compromès a respectar el nom que obtingui un resultat superior a un 20% del cens global del municipi.

L’alcalde, ara com ara, de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós (ERC-AM), considera que amb aquest procés es reafirmarà el debat històric i identitari del poble: “No pretenem canviar cap part de la nostra història, ni de bon tros, el que volem és que la gent pugui decidir com volen que se’ns conegui”, manté l’alcalde republicà.

Molts dels veïns ja es refereixen al poble com la Ràpita, a seques. No en va, el nom d’aquest municipi ha anat canviant al llarg de la història, i al segle XVIII s’hi va afegir San Carlos en honor al rei, i el nom en castellà va dominar fins que fa uns anys es va convertir en Sant Carles, en català. A partir del mes d’octubre la denominaci­ó d’aquest poble encara podria fer un altre salt i quedar retallat.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain