La Vanguardia (Català-1ª edició)

Benidorm acollirà la designació del representa­nt espanyol a Eurovisió

La ciutat del Festival de la Cançó organitzar­à dues semifinals i una final

- BENIDORM Agències

Benidorm, la ciutat del Festival de la Cançó que va catapultar la carrera d’artistes com Julio Iglesias o Raphael, acollirà a partir de l’any que ve la designació del representa­nt espanyol a Eurovisió. Seran dues semifinals i una gran final, que podrien tenir lloc al gener. L’anunci es va fer ahir a la ciutat alacantina, en un acte a què van assistir membres de la directiva de RTVE, com ara el seu president, José Manuel Pérez Tornero, i autoritats com el president de la Generalita­t Valenciana, Ximo Puig, i l’alcalde de Benidorm, Antonio Pérez.

Els últims anys el procés de selecció del representa­nt espanyol s’havia dut a terme bé per selecció interna (és el cas de l’últim candidat, Blas Cantó), en gales televisive­s votades pel públic (com en l’elecció de Ruth Lorenzo) o aprofitant el planter del concurs Operación Triunfo (Miki el 2019 i Alfred i Amaia el 2018).

El Festival de Benidorm va néixer com a rèplica del de Sanremo, i ara des d’allà també s’imitarà el sistema d’elecció italià. De Sanremo en van sortir els darrers guanyadors d’Eurovisió, la banda de rock Maneskin i el músic Mahmood, que va quedar segon en la competició europea de l’any 2019.

Segons el conveni signat entre la ciutat, la Generalita­t i RTVE, Benidorm serà “punt de trobada anual per a la promoció de la música espanyola i de la ciutat amb una convocatòr­ia oberta a tot el talent de la música espanyola, incloent-hi artistes consagrats i joves valors que busquin la seva oportunita­t”.

Falta definir el nom i la ubicació del nou festival, però sí que s’ha revelat que per primera vegada seran tres les gales en directe que serviran per a la preselecci­ó, amb una final i dues semifinals, “probableme­nt al gener”, segons anticipava Amalia Martínez de Blasco, directora de continguts de la cadena pública. “Eurovisió és molt important per a RTVE, és dels esdevenime­nts més importants de la Unió Europea i congreguem l’audiència més gran al llarg de l’any, capaç de connectar-nos amb un públic jove. Ho volem cuidar, fer-ho créixer i tenir molta ambició, amb molt de focus i dedicació”, insistia la directiva.

Per això es constituir­à un grup de treball específic amb experts de la casa (incloent-hi l’emissora Radio 3), una assessoria externa musical i amb “una estratègia a llarg termini i una planificac­ió anual” per “convertir aquest festival en el que ha de ser”.

Per a l’elecció del guanyador hi haurà un jurat mixt format per profession­als i públic, que també podria tenir veus internacio­nals. A més a més, s’incidirà en la promoció internacio­nal, participan­t en els concursos previs perquè

La convocatòr­ia estarà oberta a consagrats i a joves valors, segons el conveni de RTVE, la ciutat i la Generalita­t

“quan arribi Eurovisió la cançó ja hagi sonat i hagi seduït Europa”.

“Avui és un dia d’il·lusió després d’haver-ho passat molt malament”, ha dit el president de la Generalita­t, Ximo Puig, que ha recordat que “si hi ha un emblema dels festivals, aquest va ser el de Benidorm”, creat el 1959 i desaparegu­t el 2006.

A la roda de premsa hi va haver l’actuació d’una de les millors representa­nts nacionals dels últims anys, Ruth Lorenzo, que va interpreta­r un popurri del cèlebre Waterloo, d’ABBA, i la seva pròpia aposta per a Eurovisió, Dancing in the rain.c

 ?? MORELL / EFE ?? Ruth Lorenzo va actuar en la presentaci­ó de Benidorm com a seu per designar representa­nt a Eurovisió
MORELL / EFE Ruth Lorenzo va actuar en la presentaci­ó de Benidorm com a seu per designar representa­nt a Eurovisió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain