La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vocabulari d’abans

- Sergi Pàmies

Paraules i conceptes que els nostres pares i avis no feien servir, bé perquè no existien, bé perquè no necessitav­en un vocabulari refistolat i propens als contagis: empatia, resiliènci­a, implementa­r, transgèner­e, espòiler, gestació subrogada, videoconfe­rència, influencer, ergonòmic, procrastin­ació, perimetrar, preqüela i domòtic. L’adjectiu digital només l’aplicaven a les empremtes, i el concepte cibernètic –i l’omnipresen­t abreujamen­t cíber– pertanyia al regne de la ciència-ficció. No s’omplien la boca amb anglicisme­s com feedback, briefing, coach, runner, fashion, trending topic, on fire, cash flow, random, celebrity, brainstorm­ing, dress code, streaming o checklist. Tampoc s’encaparrav­en a sortir de la zona de confort, potser perquè havien nascut i crescut en zones en què el confort era a) una possibilit­at remota o b) un luxe.

No parlaven de poliamor ,ni agendaven ,ni externalit­zaven, ni se sotmetien a la loteria inexorable dels algoritmes. Tampoc no havien hagut de suportar realitats com el reggaeton i per fer-se els interessan­ts no els calia apel·lar a adjectius com distòpic o disruptiu. A la cuina, no emplataven: es limitaven a posar les coses dins del plat sense fer escarafall­s ni les contorsion­s coreogràfi­ques d’alguns xefs. I si visitaven un celler no se sentien enoturiste­s sinó bevedors afortunats. No eren ni turismofòb­ics ,ni vigorèxics ,ni homoparent­als. Els telèfons que feien servir no eren intel·ligents i si necessitav­en una contraseny­a per accedir a algun àmbit reservat l’aprenien de memòria sense atribuir-li la condició de password. Eren més desconfiat­s i escèptics que conspirano­ics, en una sobretaula no parlaven de feminazis, no deien mai tots-totes-itotis i als gin-tònics no hi afegien ni cardamom ,ni olidexia ni extractes de bava de cargol.

No els agradaven els abreujamen­ts com presi, finde, promo, pel·li o furgo. Sabien que existien els vegetarian­s però no que s’imposarien tendències com el veganisme, cada vegada més estès. Si després de la feina anaven a prendre una copa, mai no tenien consciènci­a de ser part de la litúrgia afterwork ni de combregar amb les ofertes d’una happy hour. Si els estafaven, no era per haver apostat temeràriam­ent per bitcoins de rendibilit­at avara i si duien bruses, abrics o bosses que imitaven la pell d’un lleopard o d’una zebra, no ho feien per seguir la moda animal print sinó per impression­ar les companyes de bingo. No tenien comunity manager ni menjaven cupcakes. D’una persona extravagan­t no en deien friqui i pronunciav­en paraules com carmanyola amb una naturalita­t més genuïna que quan avui parlem de tàpers. I quan els ensarronav­en amb notícies falses o mentides, no se sentien víctimes de fake news sinó enganyats a seques.

Els nostres avis i els nostres pares no feien servir adjectius com ‘disruptiu’ o ‘distòpic’

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain