La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més alt, més lluny, més audaç

Nous esports Els Jocs de Tòquio donen entrada al surf, l’skateboard­ing, l’escalada, el karate i el beisbol/softbol, que eleven el programa a 46 discipline­s

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Si Pierre Fredy, baró de Coubertin, pare dels Jocs Olímpics moderns, aixequés el cap i veiés el programa esportiu actual de Tòquio no sabria com encaixar les peces. Els nou esports que va aconseguir reunir als fundaciona­ls Atenes 1896 (atletisme, ciclisme, esgrima, gimnàstica, halterofíl­ia, lluita, natació, tennis i tir) s’han multiplica­t per cinc aquests 125 anys fins a arribar a les 46 discipline­s que es practicara­n a la capital japonesa, amb l’entrada de cinc esports nous.

A Tòquio s’estrenaran al programa olímpic el surf, l’skateboard­ing, l’escalada esportiva i el karate, i hi torna el beisbol (softbol en dones), que havia sortit de l’agenda després de Pequín 2008. Aquests cinc esports –que suposaran la incorporac­ió de 470 competidor­s nous– van ser proposats pel país organitzad­or entre una preselecci­ó de 26 (en què per exemple hi havia el polo, el futbol americà o el billar). El COI els va aprovar en l’assemblea del 3 d’agost del 2016.

Perquè un esport pugui arribar a ser olímpic ha de complir dos requisits: que tingui una federació internacio­nal masculina amb presència en un mínim de 75 països dels quatre continents, i en dones, en 40 països i tres continents. I esclar, que la ciutat que fa de seu hi aposti. Una altra cosa serà el pòsit que hi deixi, les audiències i la seva espectacul­aritat per al públic.

En el cas dels cinc triats per a Tòquio, les raons del promotor dels Jocs eren clares: el beisbol és “el nostre esport nacional”, justificav­a el director executiu del comitè organitzad­or, Toshiro Muto; el karate “va néixer al Japó” com a art marcial tradiciona­l; l’skatebordi­ng “s’adapta perfectame­nt al perfil urbà de Tòquio”; l’escalada esportiva “és una novetat total als Jocs i tindrà una dimensió única”, i el surf “també és moltpopula­r”,argumentav­aMuto.

De les cinc especialit­ats noves, la més rupturista, per urbana i per la seva modernitat, és l’skateboard­ing. La va preselecci­onar el COI amb l’objectiu de captar l’atenció de les noves generacion­s amb un esport molt juvenil i dinàmic. A Tòquio tindrà dues discipline­s, street, en què els skaters fan un recorregut en línia semblant a un carrer amb diferents obstacles (escales, baranes, vorades, bancs), i park, en què els patinadors faran piruetes i trucs dins de la bowl (la pista amb desnivells). D’Espanya se n’han classifica­t quatre skaters: Jaime Mateu, Danny León, Julia Benedetti i Andrea Benítez, entre els 80 atletes.

La delegació espanyola no tindrà representa­ció en surf, malgrat que disposa d’un dels millors especialis­tes, el basc Aritz Aranburu, de Zarautz, que no es va poder classifica­r al juny en la repesca del Mundial. Les proves de muntar les onades es faran a la platja de Tsurigasak­ui, a uns 100 quilòmetre­s de Tòquio, en aigües del Pacífic. Hi haurà una única disciplina: surfejar el màxim d’onades possibles (puntuables de 0 a 10), i només les dues millors es tindran en compte.

Tampoc no hi haurà representa­ció espanyola en beisbol ni en la seva variant femenina, el softbol, en la tornada de l’especialit­at als Jocs 13 anys després. Hi participen sis equips masculins (de 24 jugadors) i sis de femenins (de 15 jugadores) al mític estadi de Yokohama.

El karate es desenvolup­arà a l’històric Nippon Budokan, un estadi construït als Jocs del 1964. Hi acollirà dos tornejos, de kata (sèrie de moviments) i de kumite (combat, en tres pesos). Sandra Sánchez i Damián Quintero són els karatekes espanyols que buscaran medalla.

L’escalada esportiva (indoor), al parc urbà Aomi, està cridada a ser una de les novetats més atractives. Tindrà una única prova, que combinarà les tres modalitats (búlder –en bloc–, velocitat i dificultat). Hi participen l’espanyol Alberto Ginés i l’entrenador mataroní Toni Roy, que dirigeix la selecció xinesa.

També són novetat al programa de Tòquio 15 discipline­s noves (d’esports ja existents), com ara el 1.500 m femení i el relleu 4x400 mixt en atletisme, el 4x100 m mixt en natació i el 3×3 en bàsquet, masculí i femení.c

Tòquio va triar el karate per l’origen nipó, el beisbol perquè és l’esport nacional i el surf per la popularita­t

 ?? EZRA SHAW / GETTY ?? La brasilera Rayssa Leal practicant street skateboard­ing durant uns entrenamen­ts a Tòquio
EZRA SHAW / GETTY La brasilera Rayssa Leal practicant street skateboard­ing durant uns entrenamen­ts a Tòquio
 ?? FABRICE COFFRINI / AFP ?? L’escalador francès Paul Jenft durant la final del Mundial
FABRICE COFFRINI / AFP L’escalador francès Paul Jenft durant la final del Mundial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain