La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El circuit ens eliminarà”

Ciclisme Alejandro Valverde analitza el recorregut que desemboca al mont Fuji; la prova es disputa dissabte, a les quatre de la matinada d’aquí

- SERGIO HEREDIA Tòquio. Enviat especial CARLOS RUIZ Barcelona

Com hem canviat.

El 2016, Alejandro Valverde, el Purito Rodríguez i Javier Mínguez s’asseien al lobby de l’hotel Royalty Copacabana i feien voltes al circuit de la prova de ciclisme. Quedaven dos dies fins a la cursa.

Avui els dos últims ja no són al mateix lloc.

El Purito Rodríguez s’acomiadari­a llavors, després de travessar la meta a Rio de Janeiro, últim servei al ciclisme espanyol. Tenia 37 anys i havia promès que se n’aniria, passés el que passés.

–Només vull que el meu adeu deixi empremta –deia.

Va vorejar la proesa: cinquè. I Javier Mínguez li ha passat el relleu a Pascual Momparler, el selecciona­dor actual, un home tan afilat i fort, en tan bon estat de forma, que desconcert­a el president del COE, Alejandro Blanco:

–T’havia pres per un ciclista –li diu Blanco a Momparler a través del Zoom (i a Momparler li agrada el que sent).

Deia que hem canviat perquè ja no queda gairebé res d’allò. No hi ha trobades cara a cara, ni aquelles encaixades de mans, ni confidènci­es de cafès. I no hi són el Purito ni Mínguez.

Queda el Zoom.

I queda Valverde. Sempre Valverde.

Queda el Valverde (41) que, rere la pantalla, contesta amb monosíl·labs i no es complica mai la vida davant el periodista, potser desconfiat, potser savi de vell que és.

Si li pregunten pel circuit, un trencacame­s que s’estira des de Tòquio durant 234 quilòmetre­s fins al mont Fuji –sis quilòmetre­s a una mitjana de l’11%, 4.865 m de desnivell– i després descendeix cap a la meta, Valverde diu: –És exigent, és evident.

Si li pregunten per com arriba després de la pallissa del Tour (s’acabava l’altre diumenge), en un viatge des de París cap a Tòquio sense gairebé agafar aire, respon:

–Hi arribem una mica cansats, com tots els que han estat al Tour. El que passarà ho sabrem dissabte.

I si li pregunten per com se sent en els cinquens Jocs, es limita a contestar:

–És un honor i un regal. Valverde sembla exageradam­ent concentrat, i això és una mica sorprenent en un ciclista que ha guanyat 129 curses, entre les quals el Mundial del 2018.

–Se sent estimat?

–Per descomptat, encara que a uns els agradi més i a d’altres menys...

–I com creu que serà la cursa? –li insisteixe­n.

I finalment s’allarga: –L’ideal seria que es formés un tall al davant perquè n’hi fiquéssim un dels nostres [Espanya porta els germans Izagirre, Jesús Herrada, Omar Fraile i el mateix Valverde]. Però crec que no farà falta atacar. Serà una cursa per eliminació, amb calor i humitat, molt dura. Després del circuit de Pequín [al costat de la Muralla xinesa; va guanyar Samuel Sánchez], aquest serà el més dur dels recorregut­s olímpics que he conegut.

No hi ha cap més remei, cal preguntar als altres:

–Hi haurà seleccions que voldran moure la cursa, com França, Bèlgica o Itàlia, però sempre tindrem Herrada –diu Ion Izagirre–. Si el podem situar allà, amb la seva espurna, pot treure’n alguna cosa.

–Els altres favorits? –respon Momparler, el selecciona­dor–: home, hi haurà Van der Poel, Pogacar, Mollema, que sempre és perillós, i també Urán, un especialis­ta a l’hora d’entrar als talls decisius. Però insisteixo que el principal rival serem nosaltres mateixos. Hem de ficar algun corredor dels nostres als talls finals.c

L’ideal seria que es formés un tall al davant i n’hi fiquéssim un dels nostres” Alejandro Valverde Ciclista

França, Bèlgica o Itàlia mouran la cursa, però sempre tindrem Herrada” Ion Izagirre Ciclista

Hi haurà Van der Poel, Pogacar, Mollema i també Urán, expert en els talls” Pascual Momparler Selecciona­dor espanyol

Un dia abans de l’inici dels Jocs de Tòquio, el director de la cerimònia d’obertura, Kentaro Kobayashi, va ser acomiadat arran d’una broma sobre l’Holocaust que va fer el 1998. L’humorista i director de teatre japonès, de 48 anys, va ser destituït després de les protestes de diverses entitats jueves. “Jugarem a l’Holocaust”, va dir en una funció. En un comunicat emès per l’organitzac­ió, Kobayashi lamenta haver fet servir “expression­s molt inapropiad­es” i es disculpa per “haver actuat sense respecte”. La seva tasca en l’acte era supervisar i “donar coherència” a les tres parts en què està dividida la cerimònia.

Aquest acomiadame­nt suposa una nova polèmica entorn de l’organitzac­ió dels Jocs de Tòquio, que l’última setmana ha estat incapaç de frenar l’auge de casos de covid entre esportiste­s, tècnics i treballado­rs. D’altra banda, fa tan sols uns dies va dimitir Keigo Oyamada, compositor musical de part de la cerimònia inaugural, després de sortir a la llum unes entreviste­s dels anys noranta en què reconeixia haver fet assetjamen­t escolar a nens discapacit­ats. Abans, al febrer, Yoshiro Mori també va deixar el càrrec com a president del comitè organitzad­or per haver fet comentaris masclistes. “Aquests incidents han tingut molt impacte, per això aquesta vegada hem reaccionat de pressa”, va dir de les polèmiques la màxima responsabl­e de Tòquio 2020, Seiko Hashimoto.c

 ?? TORU HANAI / GETTY ?? Un ciclista ahir entrenant-se al mont Fuji
TORU HANAI / GETTY Un ciclista ahir entrenant-se al mont Fuji

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain