La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els empresaris insisteixe­n a aprovar ja el pla i no perdre l’oportunita­t

Foment i el Gremi d’Hotels destaquen l’efecte multiplica­dor en l’economia

- LUIS FEDERICO FLORIO Barcelona

gui una decisió i no desaprofit­i la inversió de 1.700 milions d’euros que en aquests moments estan a sobre de la taula”, va emfatitzar el regidor Collboni en declaracio­ns als periodiste­s durant la presentaci­ó del nou servei de l’Aerobús.

El tinent d’alcalde de Barcelona creu que el Govern ja disposa de tots els elements necessaris per prendre una decisió i per això lamenta que no s’aclareixi la incertesa. “A la taula tècnica sobre el Prat s’han fet avenços molt importants, crec que s’han trobat consensos que cal remarcar i subratllar: tothom està d’acord que Barcelona i Catalunya han de ser més i més ben connectats al món a través de l’aeroport i que hem de garantir aquesta connectivi­tat interconti­nental”, va destacar Collboni.

Una de les qüestions que addueix la Generalita­t, que va portar a la consellera Jordà a parlar d’un xantatge per part d’Aena, és la de la urgència de temps que hi ha actualment per decidir. El gestor aeroportua­ri ha remarcat en diferents ocasions que el calendari era conegut i el projecte també. I que el canal de comunicaci­ó amb la

Generalita­t està obert des de fa molt de temps, com prova fins i tot el fet que Aragonès i Maurici Lucena, president d’Aena, es reunissin fins i tot abans de la investidur­a del primer.

En relació amb la pressió temporal, criticada per insuficien­t per alguns ajuntament­s, el tinent d’alcalde va indicar ahir que el calendari “és el que és” i va demanar de no rebutjar d’entrada el projecte d’ampliació “per no perdre la inversió”. L’objecció més gran, la mediambien­tal, compta, segons la seva opinió, amb la xarxa comunitàri­a. “Tothom pot ser molt tranquil, la Unió Europea és una magnífica garant de què les infraestru­ctures del tipus que siguin compliran amb els requisits d’impacte al territori i d’impacte ambiental”, va insistir el tinent d’alcalde.

Avui, previsible­ment, la Generalita­t enviarà als participan­ts en la taula tècnica la versió definitiva de la síntesi de les reunions creada per fonamentar la presa de decisions. Encara que, segons fonts coneixedor­es del procés, ningú no espera cap anunci imminent.c

Al món empresaria­l no hi ha dubtes: es vol l’ampliació. I una decisió com més aviat millor, perquè qualsevol retard amenaça de fer perdre una inversió milionària. Ho van reiterar ahir mateix Foment i el Gremi d’Hotels de Barcelona, en una campanya a favor que es prolonga des de fa mesos.

La patronal presidida per Josep Sánchez Llibre és una de les més vehements, destacant en un document fet públic ahir que la decisió és “inajornabl­e”, necessita “celeritat” i ha de tancarse en setmanes. En cas contrari es perdrà competitiv­itat i connectivi­tat. Els arguments són les grans magnituds: 1.700 milions d’euros d’inversió i 350.000 llocs de treball –83.000 directes– generats. És l’oportunita­t “que farà possible que el 2031 (quan s’acabaria l’obra) Barcelona disposi d’un hub interconti­nental” que situï “Catalunya i Barcelona al món”. Una aposta “imprescind­ible” per “dinamitzar l’economia, generar ocupació, atreure i retenir talent i captar inversió internacio­nal”. A la urgència econòmica se sumen la dels processos tècnics o l’aprovació del nou document de regulació aeroportuà­ria (DORA). “Els terminis s’esgoten”, es reitera. La postura és calcada a Pimec. El seu president, Antoni Cañete, va afirmar dimecres que “és un gran repte per al futur del territori i el país”, i demana l’ampliació de capacitat amb “consens i coordinaci­ó”.

El Gremi d’Hotels de Barcelona també va sortir ahir al pas davant les reticèncie­s polítiques. “Abandonem la política del no i dels prejudicis. És una ampliació fonamental i estratègic­a per al desenvolup­ament en les pròximes dècades de Barcelona i Catalunya”, va dir Jordi Mestre, president de l’associació. Per al sector la decisió implicaria l’arribada de més turistes, permetent optar “a una tipologia de visitant internacio­nal de més qualitat”, que passi més dies i gasti més, potenciant cultura, gastronomi­a, turisme sanitari, esportiu i de negocis. Per als hotelers amb el rebuig es pot “deixar escapar un projecte motivador i generador d’energia per a la societat”, una cosa que també passa amb “l’Hermitage” a la capital catalana. La Cambra de Comerç de Barcelona, presidida per Mònica Roca, ressaltava en un document recent sobre l’evolució del trànsit que els retards en els processos poden ajornar fins al 2036, cinc anys més tard del previst, la culminadia­mbiental

El vicepresid­ent del Govern diu que aquesta inversió s’hauria d’haver fet ja i la dona per bona

El tinent d’alcalde de Barcelona diu que la UE és una garantia que es respectarà el criteri ambiental

“Els terminis s’esgoten”, s’alerta des de Foment, que exigeix “celeritat” als polítics

ció de les obres (amb la nova terminal i la pista millorada).

En definitiva, es demana mirar al futur i pensar a diversos anys vista perquè l’oportunita­t és única i els terminis s’esgoten. Amb milions en joc i milers de llocs de treball, es veu com un impuls per a l’economia, amb efectes sobre diversos sectors just a la sortida de la crisi. La gran pedra al camí, el tema mei el futur de la Ricarda, es creu eludible. Foment afirma que “és perfectame­nt compatible l’ampliació amb la protecció de la biodiversi­tat”, via compensaci­ons “adequades i proporcion­ades”. “Òbviament ha de complir les directrius que dictamini la UE”, va detallar Mestre. Pimec, així mateix, ha exigit tenir en compte la importànci­a de l’impacte en el medi ambient. La Cambra de Barcelona, per la seva banda, té en marxa una consulta interna entre els socis, en la qual pregunta si s’està d’acord amb l’ampliació, amb un rebuig per un impacte mediambien­tal “massa alt” entre les opcions.

Aerolínies, hotels, restaurado­rs, empreses en general, cultura... Amb tants sectors afectats, des del Col·legi d’Arquitecte­s de Catalunya (COAC) s’ha demanat “d’analitzar i debatre entre tots els sectors implicats per determinar quina actuació respon millor a les diferents necessitat­s d’infraestru­ctura i preservaci­ó”, va plantejar aquesta setmana Guim Costa, vicedegà, sense oblidar “l’oportunita­t que representa”.

Els reclams dels empresaris no són nous. A començamen­ts de juny un acte amb més de 200 entitats, capitaneja­des per Foment, va demanar l’ampliació. Iel think tank de la patronal va publicar dies enrere un document amb les deu prioritats que ha d’atendre el nou Govern. Una d’elles són les infraestru­ctures, amb especial focus a l’aeroport. El document denunciava que “sovint, des dels poders públics resulta extraordin­àriament complex compassar projectes amb els legítims interessos locals i el compartit respecte al medi ambient”.

Una cosa que si no s’aconseguei­x “minvarà” el benestar col·lectiu. “No podem renunciar al progrés que aporten les infraestru­ctures”, s’insistia ahir des de l’entitat.c

Els hotelers defensen que s’atraurà un turista de més qualitat i que deixarà més despesa

 ?? XAVIER CERVERA ?? El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, en l’acte per l’ampliació del passat juny
XAVIER CERVERA El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, en l’acte per l’ampliació del passat juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain