La Vanguardia (Català-1ª edició)

De nou, pensions

- Josep Oliver Alonso

El creixent rugit de la pandèmia i la proximitat d’agost han posat inevitable sordina a qüestions crítiques del país. Entre elles, la dels canvis que estabilitz­in el sistema de pensions a mitjà i llarg termini, ja exigits pels seus continus dèficits (uns 20.000 milions d’euros/any) però que les demandes de la Comissió Europea situen en primer pla. Atès que l’acordat amb agents socials està ja decidit, sembla oportú avaluar el que queda per reformar. Per comprendre-ho, retinguin dos aspectes de la situació actual.

Primer, les cotitzacio­ns paguen les pensions de jubilació. En el sistema de Seguretat Social, el gruix de les cotitzacio­ns financen no només les de jubilació sinó també les de viduïtat: el dèficit del sistema equival a aquestes últimes que, estrictame­nt, no correspone­n a cotitzacio­ns, mentre que les de jubilació sí que es cobreixen amb aquelles. I els seus valors no són menors: entre el 2008 i el 2020, la despesa en pensions de viduïtat va augmentar de 16.000 a més de 23.000 milions, a comparar amb l’efectuat en jubilació, que passava de 55.000 a prop de 98.000 milions. Afegeixin les d’incapacita­t, orfandat i favor de familiars i tindran el total de la despesa.

Segon, el creixement de l’import de les pensions de jubilació reflecteix un doble impacte: del nombre de jubilats i de l’import de la pensió. Així, entre el 2008 i el 2020, i per mor de la jubilació d’ocupats amb salaris més alts, la pensió mitjana va créixer prop d’un

La reforma acordada no resol els problemes de fons: queda molta tela per tallar

43% (de 802 a 1.145 euros/mes), mentre els que pensionist­es també augmentave­n amb força (un 24%). Més pensionist­es i pensions més elevades han resultat en un fort augment de la despesa en pensions de jubilació, superior al 77%.

Què ens ofereix el futur? Encara que no coneixem la dinàmica de salaris, ocupació o pensió mitjana, si podem aproximar el nombre de pensionist­es i els ocupats que els sostindran. Retinguin que, el 2019, a un pensionist­a el sostenien 2,2 de cotitzador­s i que, a més i entre el 2021 i el 2045, l’INE espera un increment del 64% dels més grans de 66 anys (de 8,5 a 14 milions). S’hi ha de sumar l’envellimen­t de la població en edat de treballar, i amb una raonable participac­ió laboral i una taxa d’atur del 8%, els 2,2 ocupats/pensionist­a d’avui caurien a 1,3 el 2045.

Augment de la pensió mitjana, fort creixement de pensionist­es i cotitzacio­ns socials que financen pensions no contributi­ves són problemes de fons que la reforma acordada no resol. S’entén: les mesures que s’haurien d’adoptar per resoldre’ls enfronten, i enfrontara­n, resistènci­es numantines. Però en aquest context menys es comprèn encara és que el Govern hagi reduït dràsticame­nt la deducció per aportació a fons de pensió privats en l’IRPF. Al ministre, sindicats, patronals i partits, els queda encara molta tela per tallar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain