La Vanguardia (Català-1ª edició)

Punch proposa de fabricar 25.000 furgonetes de Nissan a la zona Franca

La inversió inclou 100 milions en un crèdit públic i 50 milions en subvencion­s

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

El grup belga Punch proposa de fabricar 25.000 furgonetes basades en dos models de Nissan a la Zona Franca després d’invertir-hi 650 milions d’euros. Aquests recursos inclouen 50 milions en ajuts públics i un crèdit de 100 milions més avalat per l’Estat. Són les grans xifres del projecte de Punch per quedar-se amb les instal·lacions de Nissan a Catalunya que dirigeix Andy Palmer. Sobre l’acord amb Nissan per utilitzar els models que ja es fabriquen, Palmer va assegurar ahir que “tenim un acord escrit i no vinculant legalment amb Nissan en el qual confirmen que ens permetran utilitzar la seva propietat intel·lectual”. L’executiu va recordar que va ser el “responsabl­e del desenvolup­ament” en la seva època a Nissan dels dos models.

Per poder utilitzar-los, Punch haurà de diferencia­r els actuals models de Nissan dels que desenvolup­i el grup belga. “Estic segur que arribarem a un acord”, va afegir. Els sindicats presents a la taula de reindustri­alització de Nissan dubten que el projecte de Punch sigui el que pugui donar continuïta­t a l’activitat. “Construire­m l’e-NV200 i la pick-up Navara sota la nostra pròpia marca”, va dir Palmer, que va afegir que “la producció començarà el 2022 i anirà creixent fins a assolir les 25.000 unitats el 2025, amb els models amb tecnologia d’hidrogen calent inclosos”.

Els sindicats recorden que la producció actual en Zona Franca és d’uns 33.000 vehicles. Per tant en el moment de més fabricació prevista de Punch no s’assoliria el nivell actual. Això porta els sindicats a dubtar que el projecte pugui absorbir tota l’ocupació. La setmana passada l’empresa va dir que podrien salvar 1.000 llocs de treball per al 2023 i doblar-los el 2025. El tancament de la japonesa implica la pèrdua de 3.000 llocs de treball.

Pel que fa al calendari de les inversions, els 650 milions anunciat serien al llarg de vuit anys. “Això inclourà 50 milions d’euros en capital inicial de la nostra part, 50 milions addicional­s del Govern central i 100 milions d’euros provindrie­n d’un préstec avalat per l’Estat”, va assegurar Palmer.

L’executiu de Punch va assegurar que “canviarem l’enfocament dels dos vehicles d’un de venda minorista a un que sigui més un cavall de batalla”. Dins del pla, Palmer va destacar que “la inversió també servirà per millorar les instal·lacions actuals. Nissan Barcelona té una planta de pintura molt antiga. Per això, a Punch pretenem modernitza­r-la completame­nt”.c

“Tenim un acord escrit i no vinculant legalment amb Nissan” per utilitzar els models, assegura Andy Palmer

 ?? LV ?? Andy Palmer
LV Andy Palmer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain