La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una jutgessa paralitza el préstec de 34 milions d’euros a Plus Ultra

- CARLOTA GUINDAL Madrid

Una jutgessa de Madrid va ordenar ahir paralitzar el préstec del Govern espanyol a l’aerolínia Plus Ultra de 34 milions d’euros que havia de ser desemborsa­t el 28 de juliol. En una interlocut­òria, la instructor­a explica que la suspensió del lliurament de la quantitat està justificad­a davant l’existència d’un procedimen­t penal.

La titular del jutjat d’instrucció número 15 de Madrid va admetre a tràmit sengles denúncies del PP, Vox i el sindicat d’ultradreta Manos Limpias –el secretari del qual acaba de ser condemnat per extorsió–, per un presumpte delicte de malversaci­ó de cabals públics respecte del llavors president en funcions de la Societat Estatal de Participac­ions Industrial­s (SEPI), Bartolomé Lora, i els membres del consell d’administra­ció pel rescat de 53 milions d’euros de l’aerolínia Plus Ultra.

En les denúncies, es posava el focus tant en Lora com en el consell d’administra­ció de la SEPI com a “cooperador­s necessaris”, ja que tenien al seu càrrec “l’administra­ció, direcció i gestió” d’aquest organisme i administra­r el fons de suport a la solvència d’empreses estratègiq­ues, de 10.000 milions, del qual s’ha beneficiat Plus Ultra.

La denúncia qüestiona que l’aerolínia hagués de ser destinatàr­ia d’aquells ajuts perquè no complia amb els requisits fixats per la Unió Europea, a més que opera “amb el 0,03% dels vols a Espanya” i ha registrat “números vermells des que es va fundar el 2011”. A més, adverteix que té pèrdues de deu milions d’euros i “només té un avió en actiu, amb 17 anys d’antiguitat”.

En aquesta última resolució, va ser la SEPI, a través de l’Advocacia de l’Estat, la que va comunicar al jutjat l’existència d’una obligació de complir amb el desemborsa­ment de 34 milions d’euros del préstec, per saber si havia de continuar endavant. La magistrada ha acordat suspendre l’ajuda “sense perjudici que, si en queda acreditada la pertinènci­a, es procedeixi al lliurament, amb la documentac­ió i la resta de diligèncie­s que s’acordin per entendre-les necessàrie­s per a l’esclarimen­t dels fets”.

L’aerolínia va reaccionar amb un comunicat en el qual afirma que acreditarà que és necessari el finançamen­t i que col·laborarà amb la justícia. “Plus Ultra Líneas Aéreas acreditarà degudament, i en el termini concedit pel jutjat, la necessitat de lliurament del finançamen­t pendent de disposició”, es llegeix en una notac

La jutgessa diu que si queda acreditada la “pertinènci­a” del pagament procedirà al seu lliurament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain