La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’índex DESI situa Catalunya en la cinquena posició de la UE en matèria de digitalitz­ació

-

Catalunya es manté en la cinquena posició en matèria de digitalitz­ació a la Unió Europea, només per darrere de Finlàndia, Suècia, Dinamarca i els Països Baixos, segons l’índex DESI, elaborat per la Generalita­t, Ctecno i OrkestraIn­stitut Basc de Competitiv­itat de la Universita­t de

Deusto. L’informe té en compte les dades del 2019, les últimes disponible­s, i destaca els avenços en connectivi­tat, capital humà i digitalitz­ació de l’administra­ció pública. Per contra, Catalunya treu pitjor nota en l’àmbit de la digitalitz­ació de petites i mitjanes empreses. / B. Gispert

haver de fer les coses ni simètrique­s ni boniques. El rellevant és que no es pot provar.

Però no negarà que la simetria és bonica. Però no podem sotmetre-la a escrutini. En canvi, els físics teòrics i de partícules encavalque­m sobre un gran rang fins les observacio­ns de la radiació de fons i, combinant teoria i altres elements, arribem fins al primer segon de l’univers.

De forma mesurable, experiment­al?

Per descomptat, però arriba un punt que falten instrument­s per mesurar més enllà.

I si els perfeccion­em?

No tindríem prou energia a la Terra. Sabem que l’univers té 13.770 milions d’anys. Més enllà tot és opac i només hi ha teories no demostrabl­es.

Hi va haver expansió i contracció?

La idea era que fins aquest moment inicial hi hauria una expansió i si no hi hagués prou massa, aquesta expansió seguiria sempre. Si n’hi hagués prou, l’univers es contrauria.

I es va detectar que hi havia prou massa? N’hi havia la justa per tancar un univers pla entre la matèria fosca i l’energia fosca i donar a aquesta expansió caràcter infinit i accelerat.

Per què es conclou que l’edat de l’univers és de 13.770 milions d’anys?

És el mesurat a través de la constant de Hubble, i la mesura d’aquesta expansió accelerada de l’univers es corregeix a l’última època.

Ara expliqui al nostre parvulet què va passar després d’aquest minut zero.

Després de la radiació intensa de l’inici de l’univers, aquest es va transforma­r en partícules elementals i, eventualme­nt, en protons, i, eventualme­nt, en àtoms; i per reaccions químiques aquests àtoms formen la natura gràcies a l’energia d’una estrella, d’un sol del qual estem a distància adequada.

Adequada per a què?

Per tenir una radiació centrada en el groc, que és la que genera més enllaços químics. I com que els enllaços químics han de ser en tot l’univers iguals, això dona lloc a la vida.

Així que pot haver-n’hi en altres planetes? Els elements són els mateixos en tot l’univers; la física és la mateixa; la química és la mateixa; però la biologia no té per què ser la mateixa: pot trobar altres camins perquè hi hagi vida d’algun tipus.

Caldria redefinir així què és vida? Busquem exoplanete­s en sols semblants al nostre, però les estrelles amb més energia i radiacions trenquen els enllaços químics, i es dificulta l’aparició de vida. I en estrelles de poca radiació faltaria fotosíntes­i.

Llavors ens oblidem dels E.T.?

Les maneres en què la bioquímica pot fer sorgir la vida poden ser molt variades i les formes que adopti, insospitad­es.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain