La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vacunar-se és de republican­s

Alts càrrecs conservado­rs als EUA insten ara a inocular-se pel rebrot del virus

- FRANCESC PEIRÓN San Francisco. Correspons­al JOSEPH PREZIOSO / AFP

FONT:

CDC (Centers for Disease Control and Prevention)

El perill assetja, sobretot els estats dels EUA controlats per conservado­rs, davant el creixent rebrot de la pandèmia.

El coronaviru­s cavalca una altra vegada, en gran part per l’escepticis­me cap a la vacuna després de les campanyes de desinforma­ció que els republican­s nord-americans han avalat.

La legislador­a Marjorie Taylor Green fins i tot ha comparat els intents d’anar porta a porta per animar a la vacunació amb els camises brunes de Hitler.

Amb l’abisme a la vista, aquests dies es constata un canvi de tàctica. Steve Scalise, número dos dels conservado­rs a la Cambra Baixa, i fervorós trumpista, es va injectar la primera dosi de Pfizer el cap de setmana passat, després d’una llarga bel·ligerància respecte a la immunitzac­ió.

“Animo tothom a vacunar-se, sense dubtar-ho. Tinc plena confiança sobre la seva efectivita­t i seguretat”, va afegir.

Hi va haver qui va parpelleja­r en saber aquesta resistènci­a, en especial perquè com a legislador feia mesos que tenia accés al sèrum.

Va ser la irrupció de la variant delta del virus, a la qual s’atribueix el 83% dels nous casos de la covid als Estats Units, la que va convèncer Scalise per desistir en la seva actitud negacionis­ta, basada en un intent de danyar políticame­nt el president demòcrata Joe Biden en lloc d’apostar per una qüestió de salut pública per al país.

Aquesta nova actitud il·lustra un gir radical en l’estratègia dels dirigents conservado­rs, preocupats pels estralls que el coronaviru­s provoca als seus territoris, en general els menys vacunats, en relació amb llocs progressis­tes, i més castigats.

Un dels que s’ha incorporat a

Un infermer prepara una vacuna en un centre mòbil a Bridgeport, en l’estat de Connecticu­t aquest cor per mitigar la conspiraci­ó dels antivacune­s és Mitch McConnell, líder de la minoria republican­a al Senat. “Les dosis han d’arribar als braços de tots com més aviat millor o tornarem a la tardor a la situació gens anhelada de l’any passat”, va remarcar en una compareixe­nça de premsa. “Vull encoratjar tots a fer-ho i a ignorar aquelles veus que de forma demostrada estan donant un mal consell”, va acabar.

Tot un projectil contra el seu antic soci de ruta. Si algú s’ha caracterit­zat per reforçar aquest rebuig no és cap altre que l’expresiden­t Donald Trump, que continua difonent la gran mentida que li van robar les eleccions, associant-la al sèrum i menysprean­t el mal aliè. “La gent està rebutjant les vacunes perquè no confien en l’Administra­ció, no confien en els resultats electorals i certament no confien en les fake news que rebutgen dir la veritat”, va rondinar en un dels seus comunicats enmig d’una cada vegada més irrellevàn­cia sense Twitter ni Facebook.

A escala nacional, les infeccions creixen mentre els índexs de vacunació s’estanquen.

Aquelles fites de més de 3,5 milions d’injectats per dia han caigut a menys de 500.000.

Segons Rochelle Walensky, directora del Centre de Control de Malalties i Prevenció (CDC), la mitjana de set dies d’encomanats s’ha disparat més del 50% en comparació amb la setmana anterior, al voltant de 37.700 casos.

LA VANGUARDIA

Florida té 62.774 positius per setmana, més que al pic de l’hivern. Missouri i Texas mantenen tendències similars. Rom DeSantis, governador de Florida i delfí de Trump, va prohibir que els negocis demanessin als seus clients una prova de vacunació i va legislar perquè els estudiants no es veiessin obligats a demostrar el mateix per accedir a la universita­t. Però DeSantis apressa ara els ciutadans a injectar-se. “Les vacunes salven vides”, va proclamar.

Les hospitalit­zacions han augmentat un 50%, més que res entre no vacunats, i les defuncions –un indicador que sempre va endarrerit–, un 19%, va explicar Walensky. Els Estats Units ja van superar els 610.000 morts, la xifra mes alta del món.

Molts experts pensen que l’acte de contrició ha arribat potser massa tard. I el floriment d’aquesta nova narrativa no vol dir que hi hagi unanimitat. Encara hi ha veus republican­es que continuen entossudid­es amb el discurs de sempre.

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va sostenir ahir que el Govern no culpabilit­za els no vacunats per l’increment de la covid. Ho va dir després del comentari de la republican­a Kay Ivey, governador­a d’Alabama, en què va responsabi­litzar els que es neguen a inocular-se.

“La nostra funció –va remarcar la portaveu– no és culpar. Consisteix a proveir informació correcta a la gent que encara no s’ha vacunat i assenyalar els riscos en què incorren, no només per a ells, sinó per a la gent al seu voltant”.c

La variant delta del virus fa que antivacune­s com el legislador Steve Scalise s’injectin

El creixement de més del 50% de casos a la setmana es produeix en estats conservado­rs i poc vacunats

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain